Bog

En smuk ung kvinde

Af (
2015
)

Anmeldelse

En smuk ung kvinde af Tommy Wieringa

21 jan.16

Mand midt i fyrrerne møder ung smuk kvinde, og intet går som det skal. En kort roman med masser af dybde, som meget smukt og sørgeligt beskriver et ægteskab i opløsning.

Tommy Wieringa er en hollandsk forfatter, født i 1967. Han har udgivet en række bøger, som er blevet glimrende modtaget og oversat til flere sprog. `En smuk ung kvinde´ var det centrale værk i den hollandske ”Bogens uge” i 2014, og den fik ros som den bedste kortroman siden 1984.

Det er virkelig en lille roman, en lille sag på kun 140 sider. Hovedpersonen Edward, en selvbevidst og succesfuld virolog og forsker midt i fyrrerne, møder Ruth, der er femten år yngre og sociolog. Da de gifter sig, varer det ikke længe, inden deres forhold knirker, og Edward bliver usikker på sig selv, er ikke længere så selvbevidst, har en affære og fejler i sin faglighed. Da de får et barn, græder det meget og er bange for sin far, så Ruth forlader Edward og tager barnet med. I bogen hedder det “Edward bliver ikke yngre, Ruth bliver derimod ældre”.

Det er en temmelig trist historie. Tommy Wiering skriver fermt, han er god til at beskrive personer, miljøer og stemninger. Den mindede mig i miljø en smule om ’Vanære’ af J.M. Coetzee.

I 2010 udkom på dansk en bog skrevet af Tommy Wieringa. Den hedder `Joe Speedbåd` og er en fabulerende udviklingsroman om en ung handicappet mands ungdom i en mindre hollandsk by. Det var en stor oplevelse at læse den, den er ordrig og veldrejet, rummer underspillet, ironisk humor og er livsbekræftende i sin grundholdning. Man genkender forfatterens stemme, ironien og måden at beskrive stemninger på i `En smuk ung kvinde`, men denne er ikke nær så optimistisk og fabulerende.

Jeg var meget begejstret for ’Joe Speedbåd’, derfor var min forventning til Tommy Wieringas næste bogudgivelse på dansk stor, og jeg vil også læse den næste bog af ham, selv om jeg er blevet en smule skuffet ved mødet med ’En smuk ung kvinde’. Men den er stadig en glimrende kortroman.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Birthe Lundsgaard
Faustnummer
51958152
ISBN
9788779737167
Antal sider
143

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer