Bog

En brøkdel af helheden

Af (
2011
)

Anmeldelse

En brøkdel af helheden af Steve Toltz

09 jan.12

En brølende potent og lidenskabelig roman om opfindelser, tabt kærlighed og misforståelser, men mest af alt om livets forudsigelige uforudsigelighed.

Vi møder Jasper Dean i fængslet. Det er Jasper, der starter med at fortælle alt det, som bliver et mægtigt, vægtigt og episk værk om faren Martin og onklen Terry. Martin er en forundringsmand, der bittert og tappert navigerer igennem livet. Han er fuld af ideer, der både ændrer på nutid og fremtid. Terry er Australiens, for det er der vi er, største forbryderikon.

Familiens historie folder sig ud igennem en ordrig beskrivelse af alt det, der skete, før Jasper kom ind i redeligheden, og hvilke roller han selv kommer til at spille i den historie, som ikke kun er hans.
Udgangspunktet er en lille flække, hvor alle kender alle og gerne taler åbent om det. Martin bruger størstedelen af sin barndom på at være i coma. Siden, da han kommer ud af sin puppe, er det, at begivenhederne griber alvorligt fat, og da Terry, allerede som ungt menneske, springer ud som dybt demoraliseret kriminel, er relationen udbygget for, at de to brødre ikke får et helt normalt liv, men stadig et genkendeligt liv med lidenskab, kærlighed, sorg og livssmerte. Senere, eller bagefter om man vil, er det så, at Jasper samler trådene og strikker familiekrøniken sammen som et stort farverigt kludetæppe af ord og tanker, som til sammen bliver sandheden eller i hvert fald historien. Det er synd at røbe mere.

Som læser hvirvles man ind i omstændighederne af dette brøl af en roman, som ligger meget langt fra dansk minimalistisk litteratur. For dette er en yderst potent og lidenskabelig historie, der rutter med ordene, hvilket er både befriende og lidt overvældende at rode sig selv ind i som læser. Hvilket ikke er en advarsel men en invitation. Grib straks En brøkdel af helheden.

Forfatteren er blevet sammenlignet med nogle af litteraturens største stemmer, og det forstår man, fordi dette er en roman, der på flere planer samtaler med andre historier.

Det er en sjælden morsom, udfordrende og tankevækkende genpølsroman. Personernes tanker er det, man husker. For det, man genkendte, det, man havde glemt, og det, man simpelthen bare ikke vidste om menneskeheden.

Bogdetaljer

Forlag
Ordenes By
Oversætter
Birgitte Bank Jensen
Faustnummer
29017522
Graphic
Flemming Dupont
ISBN
9788792561008
Antal sider
572

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer