Du er her ikke

Bog

Du er her ikke

Af (
2019
)

Anmeldelse

Du er her ikke af Mette Bystrup

19 feb.20

Hjerteskærende grafisk roman om det svære ved at være tvilling og om en eksistentiel ensomhed, der ikke kun handler om savn og distance til en tvilling.

'Du er her ikke' er en meget smuk billedfortælling, næsten uden ord, om ensomhed og savn.

Bogen begynder med, hovedpersonen skriver til sin søster på deres fødselsdag i en form for dagbog: 
"Mon du også er gået i skoven i dag? Skovene ser så forskellige ud. Er de lige grønne? Er de lige mørke?".

Derefter er der en dobbeltsidet illustration af en dunkel birkeskov, som går igen på næstsidste side, hvor begge pigerne nu er med. Men de går hver sin vej, mens de kigger efter hinanden.

Mette Bystrup har i stedet for at bruge ord tegnet følelserne frem, så man kan mærke dem dybt inde. Pigens bevægelser og udtryk ligner virkeligheden så meget, at man næsten ikke kan være i sig selv. Bogen viser scener i både farver og sort-hvid, hvor fortælleren tænker på barndommen, eller situationer hvor hun savner sin tvilling så meget, at hun forsigtigt læner sig op ad et fremmed menneske i længsel. I butikskøen stryger damen, som hun læner sig op ad, hende over håret og vinker farvel til hende. Der er en stærk illustration ca. midtvejs, hvor tvillingerne står i hver sit værelse og ser mod den samme stjerne, og teksten lyder ’dobbelthaderen’.

Vores hovedperson var gennem barndommen den mest populære af de to piger. Hun fik ros for sit tøj og fik flest penge i konfirmationsgave. Men som i de fleste søskendeforhold, eksisterer der både jalousi, vrede og en masse, man aldrig har fået sagt.

Illustrationerne er meget sårbare og blotter det inderste i mennesket. Teksten er sart og skaber en følelse af ængstelighed, der understøtter fornemmelsen af sårbarhed.

'Du er her ikke' er en meget stærk roman, fortalt fragmentarisk i en blanding af glimt fra barndommen og nutiden. Noget er fantasi, noget er virkelighed. Bogen er oprindelig en afgangsopgave til Konstfack i Stockholm og er lettere bearbejdet til udgivelse her i Danmark.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
ISBN
978-87-7151-513-8
Antal sider
80

Læs også

Tema

Tegneserier og graphic novels

I dette tema belyser vi mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan. Og man ved aldrig helt, hvad man kan forvente, for legen med både den klassiske romanform og den klassiske tegneserie for ikke at tale om andre visuelle medier gør det til en interessant tværmediel legeplads for b
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer