Bog

Drømmespinderi

Af (
2012
)

Anmeldelse

Drømmespinderi af Patti Smith

21 aug.12

Patti Smiths magiske touch er også til stede i disse poetiske erindringsglimt fra barndommen, hvor hun skriver om væren og essens, så det nærmer sig en taksigelse eller bøn.

Patti Smith (f. 1946) er bedst kendt som rocksanger og poetisk sangskriver, men i 2010 vandt hun den amerikanske National Book Award for sine erindringer ’Just Kids’. De tegnede et tidstypisk billede af kunstnerlivet i New York i 60’erne og 70’erne samt af hendes egen kærlighedshistorie med fotografen Robert Mapplethorpe (1946- 1989).

’Drømmespinderi’ udkom første gang i 1992, men er nu kommet i en ny udvidet udgave med illustrationer og fotos. Den engelske titel ’Woolgathering’ betyder at samle uld, og i overført betydning er det også at spinde drømme, og denne tvetydighed er et gennemgående tema i teksterne.

Den lille bog i det handy format, der kan tages med overalt, indeholder erindringsbilleder fra barndommen om oplevelser, sanseindtryk, forventning, glæde, leg og fantasi. Det er en kort og mættet tekst om alt det, der satte sig spor, og som formede og dannede det spirende kunstnersind.

Det kan være blankpolerede marmorkugler eller en lille rygsæk med tilsyneladende værdiløse genstande, som nærmest var hellige for ejeren, eller det kan være den lille piges glimt af nogle tågede gevandter, som satte fantasien i gang. Der er en hel unik væren til stede i de små korte og fyldige tekster, der på deres egen stilfærdige og melankolske måde hylder det nære, det oprindelige og det foranderlige, som når en løvetand forvandler sig til en sky af fnug, der flyver ud i verden.

Sproget er lyrisk, enkelt og præcist. På magisk vis lykkes Patti Smith at visualisere det essentielle og give det videre til læseren, der får mulighed for selv at finindstille sine sanser. Hver tekst bliver nærmest som en taksigelse eller bøn, man bliver som suget ind i en meditativ refleksion, der er utroligt opløftende og givende.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Charlotte Kornerup
Faustnummer
29497141
Graphic
Christian Hvid
ISBN
9788771291483
Antal sider
94

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer