Bog

Drømmenes labyrint

Af (
2004
)

Anmeldelse

Drømmenes labyrint af Atiq Rahimi

21 mar.05

En ung mand må flygte til Pakistan, indrullet i familiens gulvtæppe. En roman fra Afghanistan om terror, flugt, undertykkelse og kærlighed.

En ung student i Kabul drikker sig fuld med nogle venner en aften under det kommunistiske, sovjetstøttede regime i 1978. Han glemmer spærretiden, og på vej hjem bliver han arresteret og gennembanket af en militærpatrulje. De efterlader ham bevidstløs og uden identitetspapirer i en grøft.

En ung enke, hvis mand formodentlig er død efter tortur, finder ham og plejer ham i sit hjem. Hendes lille søn tror, at studenten er hans forsvundne far. I huset bor også enkens unge bror, som er blevet sindssyg efter at have været torturoffer.

Det lykkes at få kontakt med studentens mor, som skaffer en menneskesmugler, og indrullet i familiens store gulvtæppe kommer studenten til Pakistan. Her møder han i en moské en mystisk, ekstatisk, intolerant form af Islam, og det hele begynder forfra.

Det fine ved romanen er, at det er ofret selv, der fortæller. Langsomt vågner han op på det fremmede sted hos enken og kommer til sig selv. Vi følger hans erindringer, drømme og hans sansninger, ofte beskrevet i meget malende billeder. Trods det dystre aspekt er det en fin, poetisk roman skrevet i korte kapitler, der dog også rummer dramatiske optrin. Bogen viser, hvordan mennesker reagerer på tortur og undertrykkelse. Persongalleriet er meget overskueligt, men vi får et fint indblik i et patriarkalsk, kvindeundertrykkende samfund. Den unge enke er romanens egentlige helt. Personerne balancerer mellem liv og død. Der refereres ofte til muslimske myter, sagn og litteratur, som delvis forklares via noter.

Romanen, som er kort og koncis, er meget læseværdig, og at læse bogen er en overkommelig måde at få et indblik i afghanske forhold og kulturhistorie.

Forfatteren er selv flygtning og har siden 1985 boet i Frankrig. Dette er hans anden roman. Den første, prisbelønnede "Aske og jord", er tidligere anbefalet på Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
25482530
ISBN
9788779730670
Antal sider
167

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer