Bog

Djævel i blåt

Af (
1996
)

Anmeldelse

Walter Mosley: Djævel i blåt

03 okt.11

Den amerikanske krimiforfatter Walter Mosley var på sit højeste i 1990erne. Den daværende amerikanske præsident Clinton gjorde god reklame for Mosley ved at erklære ham som sin ubestridte yndlingsforfatter, og instruktøren Carl Franklin lavede en flot og forførende film over romanen »Djævel i blåt«.

Romanen har et spændende og klassisk detektivplot og handler om identitetsproblemer, både racemæssigt, socialt og psykologisk.

I centrum er den sorte privatdetektiv Easy Rawlins, der bliver inddraget i endnu en sag i et sort amerikansk ghettomiljø. Kampen for de amerikanske borgerrettigheder anes i baggrunden.

Scenen er Los Angeles i 1940’erne. Easy Rawlins er vendt hjem fra Anden Verdenskrig, hvor han ikke kun oplevede krigens gru, men også fik en smag af frihed, som han endnu ikke havde smagt i USA. Mens USA endnu var raceopdelt, kæmpede sorte og hvide på lige fod i kampens hede ved fronten i Europa.

Hjemme i USA bliver Rawlins fyret fra et job ved samlebåndet og får i stedet for en opgave af den hvide gangster Dewitt Albright. Rawlins skal opsnuse den smukke hvide blondine Daphne Monet, der både er tiltrækkende og farlig. Hun er forsvundet fra jordens overflade, og der er nogen, der meget gerne vil i kontakt med hende. Rawlins lader sig forføre af djævlen i den blå kjole og bliver fanget i et net af løgn, bedrag, afpresning og korruption.  Flasken peger opad i det stærkt klassedelte amerikanske samfund, mod selveste borgmesteren, og Rawlins kommer ind i en verden, som indtil da var ganske ukendt for ham.

Han troede, at bare han passede sit arbejde, skulle alt nok gå. Hans vigtigste mål var at skaffe til afdragene på sit hus i 116. Street i Los Angeles. Han stoler på sine medmennesker, men den hvide gangster Albright har lommerne fyldt med penge, og de frister.

Rawlins mister sin uskyld og er nødt til at slå igen i de hvide verden, der bestemt ikke er præget af moral eller anstændighed.

Det er en stemningsfyldt og hårdkogt spændingsroman, hvor der bliver drukket whisky, og røgen fylder smugkroerne.

 

Walter Mosley: Djævel i blåt, 196 sider (Fremad).

 

 

 

 

 

Bogdetaljer

Secondary title
Easy Rawlins-serien
Forlag
Fremad
Faustnummer
21285226
ISBN
9788755720015
Antal sider
195

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer