Bog

Det store svigt - beretningen om hundrede års naturfredning i Danmark

Af (
2017
)

Anmeldelse

Det store svigt af Kjeld Hansen

22 jan.18

Den danske naturs grand old man, journalisten Kjeld Hansen, har begået endnu et omfangsrigt og uomtvisteligt værk, som enhver med interesse for vores sparsomme natur bør kende.

Af bogens undertitel forstår man, at der her er tale om en minutiøs gennemgang af den danske naturs udvikling i anledning af den første naturfredning for 100 år siden. Læser man indholdsfortegnelsen, bliver man allerede helt overvældet.

Via omfattende registre og den udførlige indholdsfortegnelse kan man tilgå dette opslagsværk. Efter en prolog følger første del som er en historisk gennemgang. Andel del af bogen beskriver hvor landet står nu i konkrete sager og tredje dek forudser fremtiden med designet natur.

Fra 1937 øgedes interessen for naturen og dens ressourcer. Med landindvindingsloven i 1940 blev naturen for alvor en væsentlig faktor for landets udvikling. Store områder blev afvandet og opdyrket. Med tiden har naturen både vundet og tabt. Landbrugets interesser har været tilgodeset, men også her sporer man en større forståelse for vigtigheden af at have natur tilbage, både til rekreative formål, til bevarelse af dyr og planter og til jagt.

Jeg vil anbefale, man læser om sit eget nærområde med Kjeld Hansen i hånden. Ud over at være en dybdeborende journalist har han den dejlige evne, at han giver en større forståelse for vigtigheden af at bevare, hvad der end er tilbage. Hans gennemgang er yderst kompetent, og han er heldigvis fortrøstningsfuld, især efter oprettelsen af Danmarks Naturfond, hvor både statslige og private interesser medvirker.

Efter bøgerne ’Det tabte land’ og ’Det store svigt’ forventer man mere fra Kjeld Hansens hånd. Det behøver ikke være så mange sider hver gang. Naturen tørster efter plads til flere viber, dagsommerfugle og gøgeurter, og jo mere vi læser og forstår, jo mere fatter vi omfanget af vores svigt.

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
53537472
ISBN
9788712056294
Antal sider
463

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer