Bog

Det røde træ

Af (
2013
)

Anmeldelse

Det røde træ af Shaun Tan

02 apr.19

Visuelt mesterstykke om angst, depression og isolation. Få kan som Shaun Tan mestre illustrationer af både stor skønhed og massiv ødelæggelse i ét og samme billede.

Australske Shaun Tans fortællinger er ofte både dystre og økokritiske, men aldrig uden en snert af humor. Det er også tilfældet med billedbogen ’Det røde træ’ fra 2001, som først blev oversat til dansk i 2013.

En rødhåret pige vågner en morgen og ser mørke blade dale ned fra loftet i sit værelse. Hun må flygte for ikke at drukne i bladene. Teksten fortæller understøttende ’Sommetider begynder dagen, uden at der er noget som helst i vente, og tingene går fra slemt til værre’.

På sin vej rundt i verden, møder den lille pige blandt andet en enorm fisk der glider rundt i gaderne, som en mørk skygge, der nemt kan opsluge dig, en megafon, hvor ordene falder til jorden som en hvisken og sorgen, der som en kæmpe oversvømmelse vælter bygningerne og sluger alt. Blot nogle af Shaun Tans formidable virkemidler. Den lille pige kan hverken forstå verden eller sig selv.

På hver side gemmer sig et lille rødt blad. Da pigen om aftenen kommer hjem til sit værelse, står bladet midt i værelset, har slået rødder og venter på at vokse sig til et træ, der vil fylde hele rummet med sin kæmpemæssige skinnende krone.

Med den lille rødhårede pige som omdrejningspunkt viser bogen stærke og klare billeder af et altomfattende meningstab og beskriver både fremmedhed og isolation. ’Det røde træ’ viser desuden den voldsomme historie i overgangen fra barn til voksen. Fortællingen er så fint og dygtigt lavet, at den med stor succes er anvendt til patienter der lider af depressioner og andre alvorlige sygdomme.

Det er en både vidunderlig og forunderlig bog, der kan danne rammen om gode samtaler barn og voksen imellem om det komplekse liv. Bogen henvender sig til både børn og voksne, der kan nyde den store kunst, der flyder ud i form af både billeder og tekst. Shaun Tans værker er på ingen måde for de få. De er for alle der elsker farver, former, magi og eventyr.

Bogdetaljer

Forlag
ABC
Oversætter
Flemming Møldrup
ISBN
9788779161955
Antal sider
40

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer