Bog

Det femte evangelium

Af (
2015
)

Anmeldelse

Det femte evangelium af Ian Caldwell

18 mar.15

Den katolske kirke og Vatikanet er endnu en gang i fokus i denne interessante og yderst gennemarbejdede spændingsbog. Intrigen er oven i købet betragtelig anderledes end i de øvrige ”Dan Brown-kloner”.

 De to brødre, Simon og Alex Andreou er begge vokset op i Vatikanet. Begge er blevet præster, Simon romerskkatolsk og Alex græskkatolsk. De græskkatolske præster må gerne gifte sig, og Alex har fået en søn, Peter. Moderen, Mona, fik en depression kort efter Peters fødsels og har siden været sporløst forsvundet. Som enlig far og tilhørende en mindre fraktion af den katolske kirke har Alex ikke de store chancer for at blive andet end en almindelig præst, mens Simon derimod har gode chancer for at komme højere op i hierarkiet.

Begge brødre er venner med kuratoren Ugo Nogara, som er ved at forberede en kontroversiel udstilling om det berømte ligklæde fra Torino (Hvor man angiveligt kan se aftrykket af Jesus ansigt). Klædet blev for år tilbage underlagt en kulstof 14 test, som fastslog at klædet ikke var flere tusinde år gammelt, men at det derimod stammede fra middelalderen.

Ugo har nu fundet beviser på det modsatte, og samtidig har han fundet det originale såkaldte femte testamente. Begge fund vil være en bombe under pavens forsøg på at forene de to stridende katolske trosretninger, den romerskkatolske og den græskortodokse, og stærke kræfter i Vatikanet har interesser i at undgå sandheden.

Ugo bliver myrdet, og da Simon er den første på mordstedet, kommer han snart på anklagebænken. Alex må satse alt for at få renset sin bror for beskyldningerne og finde frem til de skyldige.

 

Som nævnt har vi at gøre med samme genre som f.eks. Dan Brown, men Ian Caldwell har en helt anden tilgang til sit stof. Han skal angiveligt have været 10 år undervejs med romanen, og denne grundige research lyser da også ud af samtlige sider. Vatikanet og livet i dette lukkede samfund skildres omhyggeligt og ned til mindste detalje, og samtidig er han særdeles grundig i sin udredning af forskellene på de forskellige katolske trosretninger og teologien bagved.

De mange udredninger og beskrivelser gør historien til lige så meget lærebog som spændingsbog, men det betyder samtidig også at mange læsere nok vil finde tempoet og spændingen lidt for ”langhåret”.

Når det så er sagt, er det dog en bog, som på alle måder fortjener en chance. Historien, plottet og især beskrivelsen af Alex løfter historien op til meget mere end en uforpligtende døgnflue, og i virkeligheden er det en befrielse, at den katolske kirke for en gangs skyld ikke skildres som morderisk og ondskabsfuld kulisse for en banal spændingsbog.

Forfatteren står også bag bestselleren ”Belladonnadokumentet”.

Bogdetaljer

Forlag
Rosenkilde
Oversætter
Mette Wigh Tvermoes
Faustnummer
51614615
ISBN
9788771288902
Antal sider
374

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer