Bog

Den kroniske uskyld

Af (
1974
)

Analyse

Klaus Rifbjerg - Den kroniske uskyld

Klaus Rifbjerg er en uomgængelig mastodont inden for nyere dansk litteratur. Den kroniske uskyld er hans absolutte hovedværk.

Klaus Rifbjerg (f. 1931) må karakteriseres som en uomgængelig mastodont inden for nyere dansk litteratur, både med hensyn til produktivitet og alsidighed. Fra hans lyriske debut i 1956, Under vejr med mig selv, til år 2000, har han skrevet over 120 digt- og novellesamlinger, skuespil, romaner, revyer, tv- og hørespil, filmmanuskripter, essaysamlinger, børnebøger, dagbøger m.m. Rifbjergs dominerende skikkelse indenfor den danske, modernistiske litteratur i den sidste halvdel af 1900-tallet er ikke kun et resultat af hans enorme og særligt lyrisk, kvalitative produktivitet. Rifbjergs status som institution i det danske åndsliv er også et resultat af hans indsats som redaktør af det litterære magasin Vindrosen (1959-63), sammen med Villy Sørensen, hans kulturradikale indstilling, hans funktion som offentlig provokatør og debattør, hans stilling som forlagsredaktør for Gyldendal (1984-91) og hans prægning af poesien i 1960’erne med digtsamlingen 'Konfrontation', der gav navn til betegnelsen konfrontationsmodernismen.

I 1958 debuterede Rifbjerg indenfor den episke genre med romanen Den kroniske uskyld, der lægger sig i strømmen af pubertetsromaner, udkommet efter Sallingers Forbandede Ungdom (1951). Den kroniske uskyld er en psykologisk roman om drengen Janus’ problematiske udvikling igennem puberteten til voksenlivet og hans forhold til den idealiserede kammerat Tore og dennes store og tragiske kærlighed til den eventyrligt dejlige Helle. Jeg-fortælleren, Janus, udfylder hele første kapitel med euforiske og overdrevne idealbeskrivelser af vennen Tore og præsenterer derefter beskedent sig selv i andet kapitel. Dette bliver symptomatisk for hele romanens udvikling: fortælleren Janus idealiserer Tore og Helle i en sådan grad, at han ubevidst fremmedgør sig selv, og obstruerer sin egen evne til at gennemføre et ’helt’ kærlighedsforhold, dvs. et forhold, hvor kærligheden lever side om side med en forløsende seksualitet. Han opfyldes derved af en ødelæggende selvforagt. Tore og Helles forhold er derimod rent platonisk, men opnår ikke nogen seksuel forløsning. På dagen, hvor den afsluttende studenterfest afholdes, beslutter parret at deklamere deres forlovelse offentligt, men en tragisk hændelse sætter et definitivt punktum: Helles moder forfører Tore, og Helle begår sønderknust selvmord. Disse hændelser bliver, udover deres tragiske omfang, af stor betydning for fortælleren, der ikke længere kan opretholde den illusorisk ideale tilbedelse af Tore. Nu må han vende sig mod sit eget jeg og mod en mere selvstændig opbyggelse af sin identitet.

'Den kroniske uskyld' kan betragtes som en fortsættelse af den traditionelle udviklingsroman, hvor Rifbjerg dog fornyer genren sprogligt og aktualiserer dens problemstillinger. Titlen er karakteristisk for Rifbjergs daværende, metadyrkende modernisme og er senere blevet et bevinget ord, betegnende for den uskyld, der ikke overvindes eller erkendes og derfor vokser sig stor og faretruende. Romanen peger i øvrigt fremad mod tidens efterfølgende modernisme med temaer som fremmedgørelse og splittelse. Den kroniske uskyld betragtes som et af Rifbjergs afgørende hovedværker og placerer sig endvidere som en dansk nyklassiker. Romanen blev filmatiseret i 1985 af Edward Fleming.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Secondary title
MagnaPrintserien ; 45
Forlag
Borgen
Faustnummer
00176435
ISBN
9788702049589
Antal sider
199

Artikel

Ungdommens Indianersprog. Rifbjergs kroniske uskyld

Klaus Rifbjerg (f. 1931) fik sin debut i 1950'erne, og hurtigt var han en vigtig del af moderne danske litteraturhistorie.

Af Martin Toft, Cand.Mag

Rifbjergs højtråbende medieperson og hans litterære stil markerede et nybrud, som litteraturhistorikere stadig toppes om at kortlægge fuldstændigt.

Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer