Bog

Den der banker på

Af (
2020
)

Anmeldelse

Den der banker på af Kristina Ohlsson

20 jan.20

Spændende og hæsblæsende puslespilskrimi, hvor den sofistikerede og kontroversielle advokat Martin Benner havner i en spektakulær sag.

I denne spændende puslespilskrimi kommer advokat Martin Benner på sporet af en gruppe, der kalder sig ”Beskytterne”, og som under dække af den katolske kirke opererer som et selvbestaltet korps af hævnende engle via eksklusive antikvitetsforretninger i New York og midlertidigt lukkede hoteller i New York og europæiske storbyer.

Martin, der har en svensk mor og en sort amerikansk far, bor sammen med sin niece Belle, som han er blevet far for, efter at hendes forældre omkom i en ulykke. Han lever et luksusliv med dyrt tøj, håndsyede sko og eksklusive vine, og så nærer han en stor kærlighed til luksusbiler. Han kører således i en Tesla, som han lader blive i garagen, når han skal besøge visse kvarterer i Stockholm.

Det hele begynder, da Martins amerikanske ven Henry dør, og han får mulighed for at overtage vennens andel af en antikvitetsforretning i New York. Martin må til New York, selv om han få dage senere skal til et bryllup, som han ikke har lyst til at deltage i. Det er Lucy, hans elskerinde gennem mange år, der skal giftes, og selv om Martin er ikke typen, der gifter sig, så har Lucy dog været hans faste elskerinde ved siden af mange mere løse forhold i mange år, så bryllupsplanerne ærgrer ham.

Da Martin er tilbage i Stockholm, begynder der at ske underlige ting. Ved et tilfælde falder Martin over et nøglekort til det eksklusive hotel Waldorf Astoria i New York, hvorpå der er trykt et bibelcitat ”Bed, så skal der gives jer, søg, så skal I finde, bank på, så skal der lukkes op for jer”. Nøglekortet er gemt i et antikt skakspil sammen med et falskt pas med vennen Henrys foto. Senere finder Martin endnu et nøglekort med samme inskription til Hotel Royal i Stockholm sammen med et andet falskt pas. Begge hoteller er midlertidigt lukkede for at bliver renoveret. Lavinen begynder at rulle, og på et tidspunkt står Martin med sin egen nekrolog i hånden.

Hele bogen er fortalt i jegform og i datid, således at forfatteren gennem Martin kommenterer på hændelsesforløbet, mens tingene sker. ”Jeg skulle have tænkt på”, ”Hvis jeg havde vidst”, ”Jeg kunne ikke vide”…. Siger Martin hele bogen igennem, når han ser tilbage på begivenhederne i bagklogskabens ulideligt klare lys. Læseren er derfor heller ikke i tvivl om, at Martin Benner nok skal overleve.

Vi lærte Martin Benner at kende i de to sammenhængende krimier Lotus Blues og Mios Blues. ’Den der banker på’ er dog hvad plottet angår helt uafhængig af de to forrige, men hvis man vil kende lidt mere til Martins forhistorie, kan det anbefales at læse dem.

Selv om slutningen er lidt vidtløftig, og selv om visse brikker i puslespillet falder lige lovlig belejligt på plads, så er det en rigtig page-turner, og plottet holder. Det er en på mange måder u-svensk krimi, der er fx ingen kanelboller, og vidste man ikke bedre, ville man tro, at forfatteren var en mand. Man har svært ved at lægge ’Den der banker på’ fra sig, så Kristina Ohlsson må gerne skrive flere bøger om Martin Benner.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Lilian Kingo
Faustnummer
47517796
ISBN
9788770072298
Antal sider
403

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer