Bog

Den amerikanske samler

Af (
2001
)

Anmeldelse

Den amerikanske samler af Niels Lillelund

01 dec.01

Den amerikanske samler af Niels Lillelund anbefalet af Ianne Elo,
Bibliotekerne i Søllerød

Lån bogen på Bibliotek.dk

Hvis tanken om julen giver dig lyst til at begrave dig i en ny krimi, så følg med antikvarboghandler, tidligere politimand Erik Andersen til det efterårskolde og voldsomme New York. Her jagter han et eksemplar af Kierkegaards bog Enten-Eller med dedikation til H.C. Andersen - og den jagt er temmelig håbløs: "Opgavens umulighed tårnede sig op for øjnene af mig… Vi var i en fremmed by, og vi havde alt, alt for lidt at gå efter"

Bøger kan være spændende - det ved vi da. Men at visse bøger også kan være årsag til glødende samlermani, som medfører ufatteligt høje priser - eller afstedkommer frygtelige forbrydelser - det tænker vi nok ikke så meget over.
Niels Lillelund giver i sin nye krimi et fascinerende indblik i den internationale samlerverden, og i tilgift får vi en masse at vide om vor verdensberømte filosof Søren Kierkegaard.

Handlingen bygger på den ide, at Kierkegaard i 1849 har tilsendt H.C. Andersen (som han på ingen måde beundrede) et eksemplar af værket Enten-Eller med en personlig dedikation i.
Denne bog er universitetslektor Vedel yderst forhippet på at få fremskaffet.
Og her træder nu bogens "antihelt" Erik Andersen ind i billedet.
Han er forhenværende vice-kriminalkommissær, og de alkohol- og spilleproblemer, som gjorde ham til forhenværende, har han lagt bag sig. Hans lille antikvariat på Frederiksberg er ikke voldsomt indbringende, og derfor har Andersen et bijob som privatdetektiv.
Lektor Vedels besøg i antikvariatet resulterer snart i, at Andersen, forsynet med rigelig forudbetaling til opgaven, lander i New York sammen med sin unge bog-assistent Frank.
De har ét spor at gå efter: bogen findes muligvis hos et barnebarn af Kierkegaards nevø, nemlig en nu 92-årig dame, hvis pigenavn var Karen-Marie Lund.
Og måske havde hun andet, med forbindelse til Kierkegaard, med sig i bagagen, da hun emigrerede?
Ved hjælp af simpelt fodarbejde, råd fra venlige mennesker og en del held, lykkes det faktisk at finde den gamle dame, nu kaldet Mary Ross, hvis særprægede søn Gene straks vejrer penge.
Men det er der også andre som gør, og Andersens og Franks ophold i den store by bliver ikke helt behageligt - faktisk temmelig farligt! Og bogen de jagter…

Læs selv videre! Denne krimi er fuld af gode stemninger og beskrivelser af livet for rig og fattig i millionbyen - sære personer i barer og antikvariater - imødekommende bibliotekarer - interessante forbrydertyper og lede samlere. Og selve historien er godt fundet på, og udmærket fortalt.

Læs også John Dunning: En bogelskers endeligt, 1997. En hårdkogt og afsindigt spændende historie med baggrund i Poe’s digtsamling "Ravnen".

Læs også Niels Lillelunds to første krimier med Erik Andersen: Rouletten, 1999 og Besat til anden side, 2000.

Niels Lillelund: Den amerikanske samler; Lindhardt & Ringhof, 2001. 311 sider.


Romannet - 1. december 2001

 

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Erik Andersen ; 3
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
23716631
ISBN
9788759509340
Antal sider
310

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer