Bog

Danske opfindelser : fra burgeren og LEGO til højtaleren og håndbold

Af (
2021
)

Anmeldelse

Danske opfindelser : fra burgeren og LEGO til højtaleren og håndbold

14 nov.21

Vidste du, at Danmark er et vaskeægte opfinderland? Bobleplast, Skype, æggedeleren, ellerten og håndbold for blot at nævne nogle af de mange danske opfindelser.

Lærerig og underholdende fagbog om 40 opfindelser, danske opfindere og idemagere i tidens løb har beriget verden med. Det er opfindelser, som har gjort hverdagen lettere og sjovere for rigtig mange mennesker, og det er svært at forestille sig en verden uden dem i dag. 'Danske opfindelser' er elementært spændende og fornøjelig læsning for små som store læsere og samtidig formidling af et stykke Danmarkshistorie.

De fleste ved sikkert, at LEGO-klodsen er en dansk opfindelse, men vidste du, at det er en dansker, der også har opfundet burgeren? Godt var det nok en dansker, der var flyttet til USA, men det tæller alligevel. Det var også en dansker, som opfandt højtaleren i 1915. Tænk sig, en verden uden højtalere i smartphones og fjernsyn. Nej, vel!

Bogen introducerer også de lidt mere skæve opfindelser, som vi måske ikke tænker nærmere over i hverdagen. Blindstier, som er små firkanter langt ned i fortove og på pladser, så blinde mennesker nemmere kan finde vej, er opfundet i 1996 af en dansk landskabsarkitekt. Og bobleplast, som får det krible i fingrene for at sprænge boblerne, er opfundet af en ingeniør helt tilbage i 1952.

Bogen kommer også omkring opfindelser, der i dag er spændende klenodier fra en svunden tid. Men selvom de ikke er i brug mere, så har de banet vejen for mere moderne udgaver. Carmens Curlers blev opfundet i 1963 af en mandlig ingeniør og en radioforhandler. Hammelvognen, en af verdens ældste benzinbiler, så dagens lys i en københavnsk baggård i 1887. Den kunne køre 7 km i timen, lignede en hestevogn uden heste foran og larmede så meget, at det vakte opsigt, hvor end den kom frem.

Bogens mange spændende og sjove fakta ledsages af sjove tegneserielignende illustrationer og foruden præsentationer af opfindelserne, fortælles der også om opfinderne bag og hvordan de kom på ideen. Slutteligt fremhæver bogen fire store danske opdagelser: atomets struktur, insulin til sukkersyge, jordens kerne og måling af stjerner.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
61564969
ISBN
9788702323771
Antal sider
99

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer