Bog

Dansk litteratur set fra månen : om sjælen i digtningen

Af (
2006
)

Anmeldelse

Dansk litteratur set fra månen : om sjælen i digtningen af Thomas Bredsdorff

16 jul.09

Sjælebilleder.

Dette er en bog man ikke ser så mange af - en virkeligt vidende, spændende, underholdende til tider direkte sjov  bog om dansk litteraturhistorie. Thomas Bredsdorff udfolder en mentalitets- og idehistorie gennem læsninger i en række af dansk litteraturs klassikere. Målet er at belyse billeder af sjælen i Dansk litteratur, fra folkeviser til Guldager.  TB når dette ved at veksle mellem meget nære og konkrete læsninger af den enkelte tekst, til en langt bredere historisk vinkel der går langt ud over litteraturen.  Selve historien om individets gradvise frisættelse fra slægt og skæbne, over den utroværdige fortæller til noget nær en opløsning af det litterære selv er vel ikke revolutionerende, men som han dog kan fortælle! Som TB skriver, handler det at læse litteratur

”….ikke om at være enig eller uenig i en anskuelse af virkeligheden, men om at være i stand til at opleve hvordan det er at befinde sig inden i en anskuelse.” (s. 87)  

Det er en tilgang han demonstrerer sit fulde mesterskab over i denne bog. Bredsdorff møder teksterne åbent, hvorfor det ikke blot bliver gammel litteraturhistorisk vin på nye flasker. Tværtimod møder han teksterne som opmærksom læser med egne holdninger. Værker og tider bliver m.a.o. læst og tolket, ikke af et fag, men af et menneske. Bogen er meget, meget velskrevet. Let, flydende og medlevende. Kræver alligevel en opmærksom læser, for pointerne falder tæt. Lærd uden at det tynger formidlingen – overskuddet løfter den tværtom.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26465753
Graphic
Sven Rainer Johansen
ISBN
9788702044577
Antal sider
266

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer