Bog

Dæmoner og engle

Af (
1996
)

Anmeldelse

Dæmoner og engle af Barbara Gress

01 sep.04
Skribent

Baggrunden for bogens titel er et citat af forfatterens mor Elsa Gress: man skal passe på, når man fejer dæmoner ud, at der ikke ryger et par engle med.

Anbefalet af bibliotekar Kirsten M. Knudsen, Århus Kommunes Biblioteker

Lån bogen på Bibliotek.dk

Barbara Gress beskriver sin opvækst i 60’erne i en tidligere landsbyskole nær Glumsø i Sydvestsjælland, hvor hun vokser op sammen med lillebroderen Jonathan og storebroderen David.

Skolen danner rammen om et internationalt kunstnermiljø, hvor der er plads til alle typer. Ofte bliver de boende i månedsvis, og det eneste de selv skal sørge for er cigaretter og hygiejnebind. På et tidspunkt omfatter bofællesskabet tyve medlemmer.

Der er store modsætninger mellem den lokale befolkning og de kunstnere og intellektuelle, der i perioder bor hos forfatteren Elsa Gress og hendes mand, den amerikanske maler Clifford Wright. De bliver betragtet som nassere, der hverken vil eller kan betale købmandsregninger eller terminsydelser.

Barbara Gress oplever modsætningerne mellem disse to miljøer. Hun bliver ofte drillet i skolen og hjemme bliver hun lidt overset og higer efter sin mors opmærksomhed midt i det myldrende leben, der omgiver hende. Hun giver tydeligt udtryk for en sårbarhed. Hun skriver, at hun blev et stjælebarn, et lyvebarn, et lavenumrebarn.

I 1971 går skolen på tvangsauktion og familien flytter til Møn, hvor et hus bliver stillet til rådighed. Denne del af Barbara Gress’ erindringer kan man læse om i ”Huset og slottet”, der udkom i 1999.

Erindringsromanen er skrevet med humor og er en åben og ærlig beskrivelse af en opvækst i et utraditionelt miljø. Den er også en kærlighedserklæring til moderen, hvor bogens indledning og slutning beskriver hendes død og begravelse og det tomrum, som hun efterlader.

Desværre fik Barbara Gress ikke mulighed for at fuldføre sine erindringer. Hun døde i 2001 kun 44 år gammel.


Lindhardt og Ringhof, 1996. 235 sider

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
21305901
ISBN
9788759506189
Antal sider
235

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer