Bog

Cikade

Af (
2018
)

Anmeldelse

Cikade af Shaun Tan

28 jan.19

En smertelig, smuk og utroligt gribende fortælling, uden mange ord, om at være anderledes og helt alene. Samtidig en skøn fortælling om at bryde fri og finde sig selv.

Vores søde og hårdtarbejdende hovedperson er en lille grøn cikade, der gennem de sidste 17 år har arbejdet for et stort firma i et meget gråt miljø, hvor ingen sætter pris på dens store arbejde. Den bor i væggen på kontoret, fordi den ikke har råd til husleje, og den bliver udsat for grov forskelsbehandling og endda mishandling af menneskene. Efter alle disse års trofaste tjeneste, bliver cikaden fyret og står tilbage uden job, hjem og penge. 

Australske Shaun Tan er en uovertruffen fortæller og illustrator. Hans stærke tilbagevendende tema handler om at høre til. Smerten og ensomheden hos den lille cikade er knugende og nærmest ubærlig at være vidne til. Og bogen har så mange fine tematikker, bl.a. om at huske på at sætte pris på alle, også dem der ser anderledes ud eller opfører sig anderledes.

Ofte menneskeliggør Shaun Tan dyr i sine historier og siger selv, at det er for at ”lade mennesket betragte narcissismen fra en form for forvrænget spejl”. Også her i denne personlige fortælling om at være migrant. Det virker stærkt!

Der er ikke meget tekst, men lydene “tok tok tok”, gentages flere gange, som omkvædet i en sang eller et rim og afslutter hvert afsnit. Selv om der ikke er meget tekst i bogen, er den smule der er virkelig skarp. Cikaden udtrykker sig helt kort og mekanisk, og man forstiller sig, at dens udtryksmåde passer med det ensformige tastearbejde, den udfører; ’Cikade arbejde i højt hus. Tasteoperatør. Sytten år. Ingen sygedag. Ingen fejl. Tok Tok Tok!’

'Cikade' er en kompromisløs fortælling, som kræver noget formidling. Der er udgangspunkt for mange samtaler heri, og det er virkelig stor kunst, både i den modige fortælling, men i særdeleshed også i de formidabelt smukke illustrationer.

For de der er så heldige at stifte bekendtskab med Shaun Tan for første gang i ’Cikade’, er der timer og atter timer af uendelig skønhed og stærke, aktuelle fortællinger forude.

Bogdetaljer

Forlag
ABC Forlag
ISBN
9788779165281
Antal sider
36

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer