Bog

Broder Jacob

Af (
1991
)

Anmeldelse

Broder Jacob af Henrik Stangerup

01 apr.02

Vi er i 1500-tallet i denne biografiske roman om Broder Jacob - i den urolige tid, hvor katolicismen og protestantismen kæmper om det religiøse herredømme i Europa.  

anbefalet af bibliotekar Birgitte Knak-Nielsen, Københavns Kommunes Hovedbibliotek

Broder Jacob er en historisk person, søn af den danske kong Hans, bror til kong Christian 2. Han er franciskanermunk og vælger at forblive katolik. Som sådan bliver han inddraget i den religiøse strid. Han og de øvrige munke må forlade deres kloster i Malmø og rejse sydpå, da reformationen holder sit indtog i Danmark.

Vi følger nu Broder Jacobs vandring i tidens turbulente Europa, hans møde med mange menneskeskæbner. Men også mødet med tidens nye ideer. Erasmus af Rotterdams tanker om humanisme og Thomas Mores forestilling om et Utopia.

Efter en odyssé gennem Frankrig og Spanien beslutter han sig for at drage mod vest over havet til Mexico for der at forsøge at udbrede de ideer, han er blevet inspireret af. Han slår sig ned hos taraskindianerne i Mexico, hvis kultur fascinerer ham. Det lykkes ham at skabe bedre forhold for indianerne, trods megen modstand fra det spanske overherredømme og den katolske kirke. Men han er agtet og æret af indianerne, da han dør i en høj alder.

Henrik Stangerup har skrevet romanen om Broder Jacob ud fra historiske kilder. Den giver et fascinerende indblik i 1500- tallets historie både i Europa, og i den nye verden, set gennem Broder Jacobs øjne.

Romanen om Broder Jacob er den sidste i en trilogi af 3 romanbiografier, som Henrik Stangerup har skrevet:

"Vejen til Lagoa Santa" - om danskeren P. W. Lund, der i 1800-tallet udførte et banebrydende arbejde som botaniker, zoolog og geolog i Brasilien.

"Det er svært at dø i Dieppe" - om litteraturkritikeren P. L. Møllers liv og arbejde i 1800-tallets København og hans polemik med datidens danske intellektuelle og hans senere selvvalgte eksil i Paris.

Og sidst - men ikke mindst:

"Broder Jacob"

De 3 romaner er udkommet som 3 selvstændige bøger og kan læses hver for sig. De er dog også udkommet i en samlet udgave:

Lindhardt og Ringhof

Romannet - 1. april 2002

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
07178808
ISBN
9788702131277
Antal sider
262

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer