Bog

Botanicum

Af (
2020
)

Anmeldelse

Botanicum af Kathy Willis

12 apr.20

Naturen spiller hovedrollen i denne utroligt smukke, tredje fagbog til børn i serien ’Velkommen til museet’.

’Botanicum’ er en ekstremt flot illustreret fagbog om verdens mange træer, blomster, kaktusser, svampe, planter. Den er et formidabelt museum for planter i bogform, og bogen bugner af spændende botanisk læsning og imponerende illustrationer for læsere i alle aldre.

Direktør for Storbritanniens Kongelig Botaniske Have samt professor i biodiversitet ved Oxford Universitet, Kathy Willis, har kurateret teksten, der beskriver de mange planter i bogen. Planterne er håndtegnet af den enormt talentfulde illustrator Katie Scott. Hun har skabt en nærmest overnaturlig skønhed i de enkle, men alligevel meget detaljerede billeder. Hun er inspireret af bl.a. Ernst Haeckel, som var tysk biolog og filosof, og som opfattede biologien som beslægtet med kunsten. Han var stærkt betaget af naturens symmetri og harmoni i sine former. Katie Scotts arbejde bygger på en del af dette ældre arbejde, men hun har tilført sit eget moderne strejf, og hendes billeder ligner ingen andres.

Teksten starter med at fortælle, at bogen ikke er et almindeligt museum, men i stedet peger den sin læser ind i læserens egen forestillingsverden, der understøttes af tekst og billeder: ”Forestil dig, hvad du ville få at se, hvis du kunne rejse tilbage i tiden, til begyndelsen af livet på jorden?”.

Bogen starter med at beskrive nogle af de første planter på jorden, for 3,8 mia. år siden og hvorledes planterne har udviklet sig op gennem tiden. ’Botanicum’ er inddelt i syv udstillinger, som hver tager udgangspunkt i forskellige træer og planter. Udstillingerne hedder ‘De første planter’, ‘Træer’, ‘Palmer og koglepalmer’, ‘Urter’, ’Græsser, dunhammere, halvgræsser og siv’, ’Orkideer og ananas-planter’ og ’Miljøtilpasning’. Bogen inviterer sin læser til at gå med ombord på i et magisk eventyr, som byder på virkeligt meget interessant viden. Det er en stor bog med stor tekst, som giver en særlig taktil tilfredsstillelse, når man bladrer i den. En fornemmelse af, at den indeholder sjælden viden.

Bogdetaljer

Forlag
Mammut
Oversætter
Jonas Damgaard-Mørch
Faustnummer
47763363
ISBN
9788797069134
Antal sider
95

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer