Bog

Autoritet

Af (
2018
)

Anmeldelse

Autoritet af Jeff Vandermeer

08 okt.18

Vildskaben er mere foruroligende end nogensinde i andet bind af Jeff Vandermeers øko-trilogi. Det er skræmmende godt.

Det utæmmede Område X forbliver en uløst gåde for forskningscenteret Southern Reach. Direktøren er forsvundet ind i Område X sammen med den tolvte ekspedition. Agenten Control er nu sidste bastion i opklaringen af det hemmelighedsstemplede øko-mysterium, som er i fuld ekspansion og ude af kontrol. På kontoret får Control indsigt i rapporter om Område X, som afdækker skræmmende information om flere af de tidligere ekspeditioner. Stemningen på kontoret er intens og klaustrofobisk, mens det mystiske områdes natur langsomt bliver afsløret.

Jeff Vandermeer er ekspert i at skabe hypertension – en stemning af psykologisk stress med mystik og uforklarlige hændelser, der hele tiden smutter ud af syne, og som hjernen fornægter nogensinde at have set. Det uforklarlige er fascinerende, men også noget af det mest foruroligende, vi som mennesker kan udsættes for. Lige nøjagtigt dette er omdrejningspunktet i Vandermeers skræmmende trilogi. Hvis du syntes Udslettelse var uhyggelig, så stopper frygten slet ikke her!

Forfatteren trykker på alle de rigtige knapper, når han lader agenten Control overtage fortællingen af det fremmedartede og invasive økosystem Område X. I første bind var handlingen centreret om den tolvte ekspedition og de begivenheder og oplevelser, som ekspeditionens deltagere, og især biologen, kom ud for i det forvandlede og fremmedartede landskab. Biologen spiller stadig i en rolle i andet bind, og er i øvrigt et stort mysterium for Control, som aner konturerne af noget implicit forandret ved hendes personlighed uden at kunne sætte fingeren på, hvad det er.

Tingene flyder hele tiden ud og ind ad fokus, og lige så mange læsere, der er af denne serie, lige så mange forklaringer har hver enkelt sikkert på, hvad det egentlig er, der foregår. Men skræmmende godt, dét er det!

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Oversætter
Poul Bratbjerg Hansen
Faustnummer
54152213
ISBN
9788763857468
Antal sider
362

Tema

Tema

Klimalitteratur

Hvordan ser vi naturen? Det er det helt afgørende spørgsmål, som klimalitteraturen på forskellig vis kredser om - og dermed er økokritikkens undersøgelse af forholdet mellem litteraturen og det fysiske miljø måske mere højaktuelt end nogensinde. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer