Bog

Aprilheksen

Af (
1999
)

Anmeldelse

Aprilheksen af Majgull Axelsson

01 apr.00
Skribent

Dette er forfatterens første roman på dansk. Hun er svensker og uddannet journalist. Hun har arbejdet som sådan i mange år.

'Aprilheksen' er hendes gennembrud i Sverige - fulgt af en regn af priser. Og det er ganske forståeligt. Det er en fremragende bog! Den har utallige elementer i sig - socialrealisme, magi, samfundskritik, kvinderoman. Det er ikke for ingenting, Axelsson også har modtaget Moa Martinson-prisen i Sverige. 

Tre plejesøstre vokser op hos Ellen i 1950'ernes og l960'ernes Sverige. Ellen er enke og et billede på den store urmoder. Pigerne er hos hende af forskellige grunde: børnemishandling, misrøgt og én er simpelthen hittebarn. Pigerne hader og misunder ofte hinanden, men er alligevel en slags søstre.
De får vidt forskellige liv - de to bliver akademikere, den tredje narkoluder. Alle er de dybt præget af de meget tidlige barneårs afvisning og svigt.

Ellen har imidlertid en hemmelighed - hun har selv født et eneste barn. En multihandicappet pige, der straks efter fødslen blev frataget hende af autoriteterne med de hvide kitler. Selvom hun forsøgte, måtte hun ikke se sin datter senere.

Denne datter viser sig at have en lynende intelligens - hun er nærmest at sammenligne med Stephen Hawking. Hun ligger der i sin seng og studerer. Hendes barndom er om muligt endnu mere frygtelig end de andre pigers. Handicappede kom allersidst i rækken af omsorgsmodtagere i folkehjemmet. Hun kender til de andre piger gennem sin mangeårige ven og læge - og griber via magi ind i deres liv. Hun vil vide, hvem der stjal hendes liv.

Der er længe imellem så gode romaner. Læs den!

Lindhardt og Ringhof, 1999. 456 sider

BogWeb - 1. april 2000

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
22638904
ISBN
9788759510476
Antal sider
456

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer