Anmeldelse

Ammen af Kirsten Ruth Bjerre Mikkelsen

16 jul.04
Skribent

Lån bogen på

Husker du den særlige duft, der møder dig på et museum? Duften sidder i gamle plyssofaer med frynser og fint svungne volutter og i gamle vitriner fulde af skrøbeligt porcelæn. Der er ofte en snor mellem dig og historien - tænk, hvis du kunne hoppe over den...

I Kirsten Ruths pragtfulde roman "Ammen" får du lov til at passere snoren - og mere til. Du inviteres ikke blot med ind i fine gamle stuer, du får også lov til at opleve menneskene, som engang boede i dem. Du træder ind i de menneskers samtid, i deres normer og vaner, i deres medgang og modgang … og det er simpelthen en oplevelse, der fremkalder både tårer, smil og sågar voldsomme latterudbrud.

Apoteker Sebastian Troelsen og frue boede i Aalborg i slutningen af 1700-tallet. Foruden ægteparret huser borgerhjemmet også apotekerens mor, sidstnævntes buttede skødehund, fru Nordenflykt, og en række tjenestefolk, som du også stifter nært bekendtskab med.

Forviklingerne undervejs i romanen er mange, og lettere bliver det bestemt heller ikke af den blinde svigermor, Therese Ulrikke Vilhelmsdatter, som med sin veludviklede 6. sans opsnapper alt omkring sig - både inden- og uden for murene. "Jeg hungrer efter skandaler! Tilstår hun uden at rødme."

Therese Vilhelmsdatter har et varmt og nært forhold til sin svigerdatter, Louise Frederiksdatter - og som læser er du med under huden på dem. Skønt kvinderne er fra en helt anden tid og med en tankegang, du ofte knap nok kan fatte, så indlemmes du med stor hjertelighed i deres univers. Det er en vækkelse, næsten som den du får, når du på en rejse i et fremmed land langsomt erfarer, at I faktisk har en masse til fælles trods store kulturforskelle. De helt basale menneskelige træk er de samme - uanset tid og sted.

"Kvinde er kvinde værst" - det bekræftes til fulde, da den unge amme fra Sulsted flytter ind i apotekerboligen. Louise kan trods ihærdige forsøg ikke selv amme arvingen, Emil, så de ansætter Anne Lisbeth. En simpel pige fra almuen, som har født sit barn uden for ægteskab. Louises jalousi er voldsom, hun føler omtrent hun mister både barn og mand … spændingerne hober sig op, og der sker ting under overfladen. Det syder og bobler med mistanke, fornemmelse og intuition.

Du er hevet med helt ind i oplevelsernes arena, og det er pokkers spændende, hvis du nyder en god historie. Du får i "Ammen" rig mulighed for at kappe snoren mellem dig og fortiden over. Du kan træde ind i fortidens ukendte rum og prøvesidde plyssofaen med frynser og fint svungne volutter helt på egen hånd … god rejse!
Klim, 2004. 324 sider : ill. Kr 299,-
 

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Faustnummer
25153960
ISBN
9788779552975
Antal sider
324

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer