Bog

Alle tiders bøger vi læser sammen

Af (
2020
)

Anmeldelse

Alle tiders bøger vi læser sammen

12 feb.21

Vil man gerne introducere børnene for nogle af børnelitteraturens elskede figurer og klassiske historier eller rim og remser, så er denne samling et godt udgangspunkt. 

I anledning af Gyldendals 250-års jubilæum i 2020 udgav forlaget denne antologi af udvalgte historier og rim for børn. Samlingens titel passer i mere end en betydning for det er alletiders klassiske historier med nogle børnelitteraturens mest kendte figurer og historier helt fra 1835 og frem til 2014. Her er rig mulighed for børn og voksne at samles til højtlæsning omkring nogle af børnelitteraturens klassikere.

Gyldendal har som Danmarks største og næstældste forlag noget af et bagkatalog at trække på og det kan ikke have været let at udvælge historier til denne antologi. Bogen indledes med et flot forord af kronprins Frederik, som hylder Danmarks stærke tradition indenfor børnelitteraturen og betoner betydningen af at læse højt for vores børn.

Af nyere børnebogsfigurer kan man stifte bekendtskab med Ida Jessens elefant Carl, som skal sove i telt for første gang og Kim Fupz Aakesons Vitello, som kommer til at ridse mors dyrebare bil. For de mindste er der en historie om Mats Leténs Kaj og Jakob Martin Strids Lille frø. Cirkeline og hendes musevenner tager på eventyr i en historie fra 1969 og Ole Lund Kirkegaards historie om en flodhest i huset fra 1978 har også fundet vej til antologien. Den ældste udgivelse i samlingen er H. C. Andersens 'Fyrtøjet' fra 1835.

En god håndfuld af Halfdan Rasmussens børnerim, som udkom i 1964, og remserne fra 'Okker gokker gummi klokker' fra 1943 følger efter historierne. Måske mere ukendte for nutidens læsere kan være K. V. Kaalunds dyrefabler for børn fra 1845.

Det er en fin detalje, at værkerne er ordnet kronologisk, så man får en fornemmelse af, hvordan børnelitteraturen har udviklet og ændret sig gennem tiden, både i tekst og illustrationer, men hvor ville det have været herligt, om Gyldendal havde knyttet et par ord til hvert enkelt værks tilblivelse, og hvorfor netop det er blevet udvalgt (det er nok bare en erhvervsskade som bibliotekar at ønske sig det).
 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
ISBN
978-87-02-30178-6
Antal sider
239

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer