Bog

8% af ingenting

Af (
2006
)

Anmeldelse

8% af ingenting af Etgar Keret

20 nov.06
Skribent

Voldsomt god novellesamling om livets fortræffelighed, hverdagens absurditet og om, hvordan finurligheder kan forandre livet.

Deres anbefaler går smilende rundt og venter på talende fisk. I 2002 udkom "Buschaufføren der ville være Gud - og andre historier" på dansk og derefter måtte Deres anbefaler så vente fire år på nyt fra Etgar Keret. Det var ventetiden værd!

"8% af ingenting" består af 31 små noveller. Spændvidden i novellerne er bredtfavnende. Her er alt lige fra kvinder, der er fede, over mænd i flasker til selvmordsbombeofre.

Sproget er lige ud af landevejen. Keret skriver om hverdagen, og det ses i sproget. Her er ingen litterære falbelader, ingen lange indskudte sætninger og syntaktiske krumspring. Keret holder af hverdagen – ligesom Dan Turell – og det enkle – ligesom Deres anbefaler. Dette gør dog ikke noveller til de rene banaliteter, snarere tværtimod.

Den første novelle handler om en mand, der får en ny kæreste og finder ud af, at hun om aftenen forvandles til en lille fedling, der elsker sport, sprut og kvinder. Han lever dog med det, og efterhånden bliver han og den tykke gode venner. Man kan sige, at det er det perfekte forhold – man har en smuk kæreste om dagen og en at drikke sammen med (og se sport med!) om aftenen og natten. Kald mig mandchauvinist; jeg måtte holde en grinepause…

En anden novelle handler om en mand på en bar, der bliver tryllet ned i en flaske og så – under jagten på synderen – indtager alkohol igennem et sugerør. Nede i flasken!

Og så er der den om den talende fisk, der opfordrer hovedperson til at rejse væk….

Ok, what’s the Point of that?!
Pointen er, at livet er absurd, sjovt, ondskabsfuldt, lattervækkende, alvorligt…Find selv på mere. 
Pointen er at livet ikke altid udspiller sig, sådan som præsten prædiker, og sådan som vi gerne vil have det.
Pointen er, at på trods af selvmordsbomber, krig i Irak, hul i ozonlaget og alskens andre dårligdomme, så er LIVET DEJLIGT! Så lev det, som du bedst kan, mens du kan. Og accepter at ikke alt behøver en forklaring.

Heller ikke disse noveller – læs bare løs – og tænk bagefter!

Oversat af Hanne Friis. Gyldendal, 2006.188 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Hanne Friis
Faustnummer
26480426
ISBN
9788702040111
Antal sider
188

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer