Bog

30 kilometer i sekundet

Af (
2016
)

Anmeldelse

30 kilometer i sekundet af Andrew Smith

03 jun.16

Sjov og sprudlende ungdomsroman i bedste John Green-stil om venner og kærlighed og også om at være anderledes. Letlæst og humoristisk – til tider lidt plat.

Hvis du er vild med at læse John Greens bøger, tror jeg også, du vil være vild med denne ungdomsbog af den amerikanske forfatter Andrew Smith, vi er nemlig i samme boldgade.

Bogen foregår i et typisk amerikansk forstadsmiljø i en fiktiv by i det solbeskinnede Californien.

Finn Easton har sin daglige gang i 2. g på Burnt Mill Creek Gymnasium og går i klasse med sin bedste ven, Cade Hernandez.

Da Finn er syv år gammel bliver han ramt af en død hest der falder ned fra himlen – usandsynligt men sandt - og en god forklaring følger i bogen. Desværre er en følge af dette uheld, at han er ramt af epilepsi. Det kommer der nogle ret morsomme og pinlige situationer ud af.

Finns far er blevet ufrivilligt berømt efter at have skrevet en ret kontroversiel sci-fi roman, frit baseret på uheldet med den flyvende hest, hvor Finns mor desværre mistede livet.

Selvom Finns far benægter, at bogen er skrevet med Finn som hovedperson (og der er unægtelig mange ligheder mellem Finn og bogens hovedperson, som også hedder Finn), føler han, at han er ”spærret inde i bogens sider”. Finn er unægtelig meget påvirket af sit uheld med den faldende døde hest, men han er også en fighter, der alligevel forsøger og formår at leve et helt normalt teenageliv.

Kærligheden rammer Finn, da den nye pige Julia starter på skolen. De bliver venner, og venskabet udvikler sig snart til forelskelse. Desværre varer lykken ikke evigt, da Julia må flytte fra skolen igen. Derfor bliver Finns og Cades planlagte tur til deres kommende universitet i Oklahoma ændret undervejs.

Jeg har desværre ikke stiftet bekendtskab med Andrew Smiths prisvindende bog ’Græshoppejunglen’, som også er udkommet på dansk, men den er helt klart blevet en ”must read” på min liste, og jeg venter spændt på flere danske oversættelser.

Som jeg har nævnt ligger romanen genremæssigt op ad John Greens bøger, og den kan helt klart anbefales til unge og voksne, som holder af hans bøger.

 

Bogdetaljer

Forlag
Høst & søn
Oversætter
Kim Langer
Faustnummer
52401860
Graphic
Lars Rosenquist Bech-Jessen
ISBN
9788763848329
Antal sider
276

Tema

Tema

Fædre i litteraturen

De voksne børn tager livtag med deres fædre. Én forsøger kærligt at forstå en fraværende far, mens en anden skildrer et benhårdt sammenstød.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer