14 sep.09

Blog

Korrektur.

Tema

Fokus: Kim Leine

Sjældent finder man så meget saft og kraft i sproget som hos Kim Leine, der har markeret sig som en af landets vigtigste forfattere, både hvad angår skildringen af vores sind, krop og historie.
Læs mere

Kommentarer

1 kommentar
tor, 07/11/2019 - 02:05

Grunden til at stort set alle – pånær Dansk Sprognævn – sætter startkomma er, at det er det mest logiske og det mest læsevenlige. Det er på ingen måde "ulogisk, maskinelt og forstyrrende for læsningen", som det udtrykkes her.

Jeg er både gymnasielærer i dansk og professionel korrekturlæser. Som underviser oplever jeg, at eleverne finder udeladelse af startkomma ulogisk og inkonsekvent, når de fx i en helsætning bestående af en hovedsætning og to ledsætninger ikke skal sætte komma før den første ledsætning, men skal det før den anden. Det forvirrer dem også meget, at de ved de ledsætninger, der fungerer parentetisk, rent faktisk også skal sætte startkomma. 

Som underviser forstår jeg godt forvirringen. Jeg henviser dem til enkle kommaregler, der baserer sig på grammatisk komma. Det kan de forholde sig til, frodi kommasystemet er rimelig stringent og konsekvent.

Også som korrekturlæser oplever jeg, at alle mine kunder ønsker grammatisk kommatering. Det gør de, fordi tekster uden startkomma er svære at læse. Det er svært at strukturere og hierarkisere informationerne, når sætningerne ikke konsekvent er omkranset af kommaer.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer