Bog

Factfulness

Af (
2018
)

Anmeldelse

Factfulness af Hans Rosling

24 apr.18

En velskrevet, underholdende og tankevækkende bog, der gør op med myterne om verdens elendighed.

Forfatteren er, eller rettere var, for han nåede lige at færdiggøre bogen inden sin død, professor i global sundhed med stor praktisk erfaring fra de fattigste lande i verden. Han var også en flittig foredragsholder, der ofte afsluttede sine foredrag med at sluge sabler! Han var en mand med en mission. En provokatør med et glimt i øjet, men også med alvor. Han advarer mod en overdreven pessimisme i forhold til verdens tilstand og peger på ti instinkter, der forleder os til at drage fejlagtige slutninger. Klart, overskueligt og overbevisende fører han læseren igennem de fælder, der lurer, og han belyser sine synspunkter med velvalgte eksempler fra sit eget liv, hvor han ikke er bange for at afsløre egne katastrofale fejltagelser.

Bogen indledes med en lille quiz, der på beskæmmende vis demonstrerer, at vi stort set alle groft fejlvurderer verdens tilstand. Jo højere uddannelse, jo dårligere klarer man sig, endnu dårligere end chimpanser! Han peger på ti instinkter, der forleder os til at drage fejlagtige slutninger. Vi skal i stedet lære at forholde os til relevante, opdaterede data og ikke glemme at bruge vores kritiske sans.

Som ganske ung og uerfaren læge fik han bragt en patient ind fra et flystyrt oversmurt med blod. Han prøvede forgæves at få den specielle flyverdragt af manden og greb i panik en tang, mens manden prøvede at sige noget, der lød som russisk. En erfaren sygeplejerske kom til og reddede ham fra at ødelægge en meget kostbar og speciel flyverdragt. Manden var bare stærkt nedkølet, og det slørede hans tale, og blodet kom fra en farvepatron. Et godt eksempel på, at vores frygtinstinkt kan svække vores kritiske sans.

Bogen vrimler med eksempler på fejlslutninger, nogle mere katastrofale end andre. Vi er tilbøjelige til ukritisk at opdele verden i rige og fattige uden at se de større eller mindre fremskridt, der sker, og vi tror fejlagtigt, at udviklingen altid foregår lineært. Vi er slemme til at generalisere, og vi tror, at verdens tilstand hele tiden forværres, bl.a. fordi medierne altid fokuserer på katastroferne og fordrejer proportionerne. Vi tror fuldt og fast på, at fremskridtet overvejende sker i Vesten, men overser, at lande i Asien og Afrika er stærkt på vej fremad. Vi vil meget gerne finde en simpel forklaring på alt det, der går galt, og derfor prøver vi at finde en syndebuk.

Hans Rosling var ingen lalleglad jubeloptimist, men advarer mod at blive stresset over indbildte problemer i en overdramatiseret verden. I stedet bør vi koncentrere os om de fem reelle globale risici: global pandemi, økonomisk sammenbrud, verdenskrig, klimaændringer og ekstrem fattigdom. Bogen er veloplagt og underholdende og næsten forførende i sin retorik, uden at det på nogen måde går ud over fagligheden. En lang uddannelse bør ikke forhindre nogen i at læse bogen.

Bogdetaljer

Secondary title
10 grunde til at vi misforstår verden - og hvorfor den er bedre end vi tror
Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Annemette Goldberg
Faustnummer
54065043
ISBN
9788711557266
Antal sider
375

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer