Bog

Vildsindet - grotesker 1900-1910

Af (
2022
)

Anmeldelse

Vildsindet: Grotesker 1900-1910

17 jan.23
AfJette S. F. Holst
Skribent

Det groteske og fantastiske bryder gennem virkelighedens spejl i 14 stemningsfulde fortællinger af blandt andre Johannes V. Jensen. 

Vildsindet indeholder 14 noveller af 10 danske og norske forfattere skrevet mellem år 1900 og 1910. Novellerne tilhører alle en litterær understrøm i perioden, som er kendetegnet ved at bryde med den traditionelle realistiske virkelighedsskildring.

”[Novellerne] handler om situationer, hvor det forvredne, det overdrevne eller det overnaturlige forårsager et sammenbrud af vores normale, hverdagsagtige opfattelse af virkeligheden.” (fra efterordet)

Andreas Bylov Jensen har skrevet det interessante efterord, der bl.a. uddyber strømningen i international sammenhæng. Bagerst findes desuden forfatterportrætter af de deltagende, ligesom der er indsat en oversigt over, hvor teksterne stammer fra.

Det er fantastisk med antologier som Vildsindet, der præsenterer litteraturhistorien og lader læseren dykke ned i en knap så kendt litterær periode og introducerer ukendte værker af kendte forfattere, side om side med forfattere, der ikke længere er kendte.Indholdsmæssigt trækker historierne tråde tilbage til gamle myter, sagn og mytologiske væsener, og kun et par stykker skuer ud mod fremtiden.

Harald Kidde åbner antologien med den korte novelle Pan, der skildrer en rædselstur gennem en natsort skov. Han har ligeledes forfattet den sidste novelle 'Vidar', der genfortæller myten om Ragnarok. Her i mellem får vi fortællinger om grumme hemmeligheder, besøg fra det hinsides, den rensende ild, en hvirvlende tur ind i angsten, hadets dræbende magt og meget mere.

Sprogligt er der kun foretaget få ændringer i Vildsindet. Blandt andet er retskrivningen tilrettet moderne dansk. Sprogbrugen fra perioden er dog som udgangspunkt beholdt, og for nogen vil historierne måske af den grund fremstå bedagede. De fleste noveller er meget velfortalte, men de kræver tid og fordybelse af læseren.

Vildsindet: Grotesker 1900-1910 er en del af forlagene Escho & Sidste Århundredes Serie for grotesker.

Bogdetaljer

Forlag
Escho
Oversætter
Anders Jørgen Mogensen (f. 1980)
Faustnummer
134911697
ISBN
9788794025515
Antal sider
206

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser