Bog

Rismoderen

Af (
2002
)

Anmeldelse

Rismoderen af Rani Manicka

02 aug.04

Rismoderen er en fantastisk slægtsroman der er skrevet, så man næsten kan smage, se, lugte og føle sig gennem bogen.


Anbefalet af bibliotekar Marianne Jørgensen, Odense Centralbibliotek

Lån bogen på Bibliotek.dk

Historien tager sin begyndelse på Ceylon (Sri Lanka), hvor den 14 årige Lakshmi bliver gift i et arrangeret ægteskab med en meget ældre mand fra Malysia. Hendes mor tror og håber, brudgommen er rig, og at Lakshmi dermed er sikret økonomisk tryghed resten af livet.

Men sandheden går hurtigt op for Lakshmi, da hun efter en lang sejltur fra Sri Lanka til Malaysia ankommer til sit nye hjem, - en lille træhytte på pæle. Og ikke det store flotte hus, de kørte forbi oppe for enden af vejen. Hun får et chok, men beslutter sig for i sit 14 årige hoved at tage udfordringen op.

Hermed begynder en slidsom tilværelse med en mand som godt nok er rar og godmodig, men ellers er der ikke meget gang i ham. Samtidig viser det sig at han har gæld overalt. En gæld som også Lakshmi må slås med. Men ved dygtighed, slid, mandens sparsomme løn og det hun selv kan dyrke af afgrøder på sit lille jordlod får hun det hele til at løbe rundt.

Og hurtigt melder børnene deres ankomst i den lille træhytte. 6 børn som Lakshmi elsker over alt på jorden, hver med deres særheder.

13. december 1941 indvaderer japanerne imidlertid Malaysia, og det bliver et vendepunkt i den lille families ellers trygge hverdag. Japanerne spreder skræk og rædsel i familien med tragiske følger. Og det ender da også med at japanerne er skyld i familiens store tragedie.

Der opstår et før og et efter katastrofen, og hele familien ændrer sig.

Fortællevinklen i bogen er skiftende. Det vil sige at Lakshmi, hendes mand, 6 børn og børnebørn på skift fortæller familiens historie over en periode fra 1916 til 1977. Hver med deres opfattelse og forståelse af det der skete.

'Rismoderen' er en slægtsroman, som det er svært at lægge fra sig, når først man er gået i gang. Ved vejs ende ønskede jeg, at den var dobbelt så tyk.


Oversat fra engelsk af Birgit Dalgaard. Cicero, 2002. 407 sider

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Faustnummer
24371093
ISBN
9788777145100
Antal sider
407

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer