Bog

Portræt af en dame

Af (
1996
)

Anmeldelse

Portræt af en dame af Henry James

26 feb.18

Unge Isabel får en uventet arv, og verden ligger tilsyneladende åben. En stemningsfuld historie fra Europas overklasse i 1800-tallet og en litterær klassiker.

Henry James var amerikaner, fik en international opdragelse og endte med at slå sig ned i Europa. Globaliseringen fungerede også dengang, i hvert fald i overklassen. Henry James er ophavsmand til adskillige skildringer af de modsætninger, han fandt mellem engelsk og amerikansk levevis og moralopfattelse.

’Portræt af en dame’ er beretningen om den unge fattige Isabel, der bliver samlet op af sin tante, der vil vise hende det gamle Europa. I familien er der også en elskelig onkel, der i samråd med sin lige så elskelige søn skriver et testamente, der gør Isabel til et godt parti. Fætteren har ment, at Isabel har så mange kvaliteter, at hun fortjener at kunne udnytte sin frihedstrang til fulde. Og dertil skal hun jo bruge penge.
Hun har inden arven afvist tre bejlere og drager med tanten af sted på dannelsesrejse ud i det Europa, hvor vores egne profiler som H.C. Andersen og Baggesen også slog deres folder. Hun nyder turen til fulde, møder interessante mennesker i de fine kredse, der færdes rundt omkring i Europa. Undervejs møder hun en mystisk og fascinerende mand, der gør kur til hende. De bliver gift, og for sent indser hun sin store fejl. Hun er blevet manipuleret i et spil, der er 'Dallas' eller 'Dollars' eller enhver nutidig tv-serie værdigt.

Manipulationen foregår efter en svunden tids betingelser, og så rammer spørgsmålet om, hvorvidt en roman som denne siger unge læsere noget. Det gør den bestemt, men kun hvis de er rede til at investere kræfter i at læse det ornamenterede sprog. Man skal kunne give sig den sproglige verden i vold, og det kræver læsekoncentration. Dertil kommer det nærmest totale fravær af praktiske gøremål og problemer, men den slags havde den sociale klasse jo folk til. Jeg nød at (gen)læse 'Portræt af en dame', men det krævede al min koncentration, og det er jo heller ikke så ringe!

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
21553484
ISBN
87-595-0722-5
Antal sider
607

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer