Bog

Koldt lys

Af (
1996
)

Anmeldelse

Koldt lys af John Harvey

01 maj.06
src="https://www.li

En psykopatisk seriemorder driver sit spil i denne lavmælte, melankolske, samfundskritiske politiroman, lokaliseret til en trøstesløs, nordengelsk industriby.


Anbefalet af bibliotekar Jytte Kjær Schou, Århus Kommunes Biblioteker

 

Krimiens mange personer og handlingstråde giver tilsammen et indtryk af et moderne storbysamfund. Psykopattemaet er underordnet det større  samfundsbillede, præget af skrøbelige parforhold, diskriminering, arbejdsløshed, vold og kriminalitet.

Bogen befolkes af et broget persongalleri af politifolk, socialarbejdere, forbrydere, ofre og sociale tilfælde. Hovedpersonen er den sympatiske kriminalkommissær Resnick.

Som så mange andre har han et forlist ægteskab bag sig og problemer med at få et parforhold til at fungere. Han bor alene med sine katte, et halvtomt køleskab og sine elskede jazzplader. Han er stor og varmhjertet og mangler det machogen, som flere af hans mandlige kolleger er behæftet med, og han er en stor støtte for en kvindelig kollega med en dødssyg far.

En psykopatisk seriemorder sætter politifolkene på overarbejde, og da den kvindelige kollega bortføres, speedes handlingen op. Ellers er det ikke den store spænding, der præger bogen.

Der gives god plads for personernes tanker, følelser og handlinger, lige fra den mandschauvinistiske politibetjent til det purunge par med to små børn, der bor i en iskold, utæt lejlighed. Det er hjerteskærende at læse om den omhu, hvormed den unge moder pakker børnene ind i diverse beklædningsgenstande om natten, for at de ikke skal fryse ihjel.

Mens mange af bogens personer bliver levende og nuanceret beskrevet, er der bemærkelsesværdigt lidt kød på vores psykopatiske morder. Vi får stort set intet at vide om, hvad der driver ham.

Slutningen er tilfredsstillende, men uden overraskelser. Morderen pågribes, og den kvindelige politibetjent reddes.

Man skal ikke læse bogen for spændingens skyld, ej heller for at få et indblik i et forvredet sind. Harveys force er den brede samfundsbeskrivelse, den stilfærdige, sociale indignation og alle de almindelige menneskeskæbner, som udfoldes så levende.

Oversat fra engelsk af Johann Bang efter ’Cold light’. Modtryk, 1996. 324 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk


 

Bogdetaljer

Secondary title
Charlie Resnick-serien
Forlag
Modtryk
Faustnummer
21398225
ISBN
9788773944288
Antal sider
324

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer