Bog

Gæt hvem der elsker dig

Af (
1989
)

Analyse

Larsen, Marianne - Gæt hvem der elsker dig

Gæt hvem der elsker dig skildrer Bodil, der er spaltet mellem den hektiske københavnske hverdag, hun oplever, da hun flytter hjemmefra, og det trygge provinsliv fra barndomslandet.

Samhørende: Gæt hvem der elsker dig ; Fremmed lykke ; Galleri Virkeligheden ; Gæster hos hinanden i 90'erne.

Romanen Gæt hvem der elsker dig er skrevet af Marianne Larsen (f. 1942). Hun debuterede allerede i 1959 i Hvedekorn med en kortprosatekst, der blev fulgt op af en lang række digte samme sted – og det er da også som lyriker, hun fortrinsvis er kendt. Den egentlige debut kom med digtsamlingen Koncentrationer i 1971.

Romanen Gæt hvem der elsker dig fortæller historien om Bodil, der vokser op i en sjællandsk provinsby i 1950’erne og 60’erne. Læseren følger Bodil fra hun begynder at blive bevidst om sproget som 3-årig, og op til hun skal flytte hjemmefra for at tage sin studentereksamen. Store dele af romanen handler om Bodils søgen efter kærligheden og hendes seksuelle eksperimenter med begge køn, men romanen beskriver ikke kun Bodil og hendes opvækst. Den beskriver også det danske samfunds udvikling i denne periode, hvor arbejderfamilierne begynder at tjene flere penge og dermed får råd til flere materielle goder. Bogen fortæller med andre ord historien om, hvordan den anden industrielle revolution kom til at påvirke den almindelige gennemsnitsdansker. Også forholdet mellem land og by bliver skildret. Bodil er spaltet mellem den hektiske københavnske hverdag, hun oplever, da hun flytter hjemmefra, og det trygge provinsliv hun kender fra barndomslandet.

I romanen formår Marianne Larsen i et realistisk dagligdagssprog at beskrive Bodils teenage- og voksenproblemer på en intens og nærværende måde. Læseren følger Bodils overvejelser og tvivlrådigheder skridt for skridt og helt tæt på, og den kvindelige læser, for det er nok primært bogens målgruppe, kan ikke andet end nikke genkendende til Bodils hovedpiner og overvejelser.

Gæt hvem der elsker dig er det første bind i Marianne Larsens kvartet af familie- og udviklingsromaner, der desuden består af Fremmed lykke, 1990, og Galleri Virkeligheden, 1992, og Gæster hos hinanden, 1998, som følger op på Bodils liv i 70’erne, 80’erne og 90’erne. Hvis man holder af forfattere som Charlotte Strandgaard, Kirsten Thorup og Dorrit Willumsen er der noget at hente i Gæt hvem der elsker dig.

Kilder, links og centrale værker

08 aug.03

Bogdetaljer

Forlag
Borgen
Faustnummer
06939031
ISBN
9788702207064
Antal sider
270

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer