Bog

Blodbryllup

Af (
1951
)

Anmeldelse

Blodbryllup : en tragedie i tre akter og syv scener af Federico García Lorca

01 mar.03
Skribent

Det er en voldsom tragedie der udspiller sig i dette skuespil : selve handlingen foregår i Spanien – nærmere betegnet Andalusien – det ydre er et drama mellem to familier.


Anbefalet af bibliotekar Agnes Tegen Kristensen, HvidovreBibliotekerne

Lån bogen på Bibliotek.dk

I det ene hus bor moderen og sønnen – brudgommen- , i det andet hus , der nærmest har karakter af en klippehule, bor familien omkring bruden med faderen og moderen. Omkring disse personer er bl.a. Leonardo og hans hustru. Det viser sig at denne Leonardo tidligere gennem en årrække har været kæreste med bruden og stadig er meget forelsket i hende, således rider han næsten hver aften til hendes hus for at få et glimt af hende.

En dag begiver brudgommen og moderen sig til brudens hus for at aftale nærmere omkring selve brylluppet – hvem der skal med til brylluppet, hvor parret skal bo, hvilke jorder de skal have og samtidig bliver selve datoen aftalt. Brudgommens moder har dog sine betænkeligheder ved det planlagte bryllup - det viser sig at der tidligere har været stridigheder mellem de to familier, stridigheder hvor både hendes mand og den ældste søn er omkommet.

Endelig kommer bryllupsdagen. Det er på denne egn tradition for at de mange indbudte gæster ankommer tidlig om morgenen som brylluppet skal finde sted, de kommer langvejs fra og brudens hus genlyder af musik og sang tidlig fra morgenstunden – der skal danses og festes. Til festen er også indbudt Leonardo og hans hustru og pludselig er alt det lyse og lette forvandlet til noget der ligner et mareridt: mens brudgommen har lagt sig et øjeblik er såvel bruden som Leonardo forsvundet til hest . Næste gang vi møder dem er i en lysning i skoven.

De må naturligvis findes! Brudgommen sætter efter dem og han finder dem arm i arm. Han er parat til at dræbe for at få sin brud tilbage.

Bogen får en overraskende slutning der ikke skal røbes her. Men spændende som en kriminalroman er den. Der er en masse symbolik og mange metaforer i de forskellige scener, ligesom der er gennemgående lyriske passager i hele værket. Ikke underligt at netop dette skuespil blev et af Lorcas absolutte hovedværker!

Blodbryllup er egentlig skrevet som et teaterstykke til Lorcas omrejsende teatertrup La Barraca og har gennem årene været opført i adskillige lande. I 1935 blev det udgivet første gang i bogform. Selve fortællingen har egentlig sit udspring i en virkelig hændelse som blev meget omtalt i de spanske aviser omkring 1933.

De sidste år blev meget vanskelige for Lorca og hans venner, situationen i Spanien nærmede sig det katastrofale, og i 1936 blev den berømte digter myrdet i Granada.

Under diktaturet i Spanien (1939-1975) var García Lorcas værker forbudt.


Oversat af Per Aage Brandt. Basilisk, 1991. 110 sider

Bogdetaljer

Secondary title
Hasselbalchs kultur-bibliotek ; 105
Forlag
Hasselbalch
Faustnummer
03948641
ISBN
0
Antal sider
68

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer