Af bibliotekar Sanne Caft, Gentofte bibliotekerne
Hun er født i Bramming 7. juli 1964, og begynder i 80'erne at skrive sine egne sange.
I 1983 havde hun hovedrollen som Adele i operetten "Flagermusen" på Nyborg Vold.
Fra 1985 optræder hun i diverse kabaret-sammen- hænge, blandt andet med Edith Piaf-sange. Hun bliver elev hos og medlem af russeren Nila Ramayas teatertrup. Mellem1987-89 er hun medlem af Etta Camerons gospel-kor og sideløbende hermed medlem af Ladies First, som hun i 1991 debuterer med som pladekunstner. I årene 1992-93 er hun medlem af gospelkoret Vocal Explosion.
I 1993 medvirker hun i Peter Langdals opsætning af Svejk på Betty Nansen Teatret i København. Debuten som romanforfatter kommer i 1997. Hun har i flere omgange modtaget støtte fra Statens Kunstfond og fik i 1998 tildelt det tre-årige arbejdslegat.
"I august 1997 udkom Majbritte Ulrikkeholms debut-roman 'Ind i min Himmel', og den satte på sin vis nye grænser for begrebet erindringsroman. Bogens titel er hentet fra en sang på pladen "Sange Til Elisabeth" - og sammenhængen mellem hendes sange og romanen er ganske tæt.
Men til forskel fra en sangteksts naturlige begrænsning, så fik hun med bogen en mulighed for at arbejde med det danske sprog, som hun udnytter helt ud til de meget vide grænser, som hun på et givent tidspunkt vælger at sætte. "Magt interesserer mig ikke. Folk der søger magt,gør det kun, fordi de ikke kan finde selverkendelsen og kærligheden i sig selv. Det kan jeg ikke hjælpe dem med, det kan kun de selv, og det er en langsom proces" (Majbritte Ulrikkeholm, Information, august 1997)
'Ind i min Himmel' tegner et billede af et på en gang meget stærkt og skrøbeligt menneske, der ved hjælp af en indre kraft og utallige rejser ind i den åndelige verden, der omkranser virkeligheden, opnår personlig selvstændighed - en egen identitet. Romanen beskriver kampen for at opnå den frihed til selv at vælge, som hun ikke oplevede i sin stramme opvækst. Noget er hentet i den usynlige verden, hvori Majbritte Ulrikkeholm henter meget af sin mentale føde, men bogen bevæger sig rundt i flere planer og kombinerer modigt det spirituelle med det kontante og jordnære.
Generelt opleves 'Ind i min Himmel' som et opgør med barndommens konformiteter og dybe tillidsbrud begået af de voksne, men samtidig som en varm - og brugbar - hyldest til fantasien og - frem for alt - den personlige frihed: Retten til at forme sit eget liv, retten til at træffe sine egne valg. Og det er på det plan, at romanen får brugsværdi for alle andre: Stå ved dig selv og dine gerninger - og handl derefter.
Med romanen 'Marias mirakel', der udkom i marts 1999, bevæger hun sig endnu dybere ind i den magiske og mystiske verden, som hun åbnede døren til med sin debut-roman. Læseren suges side for side ind i et symbolladet univers, der bevæger sig rundt på alle planer.
I så svimlende et tempo, at man mister overblikket over, hvor man befinder sig: I noget der tangerer virkelighed eller dybt inde i forfatterens usynlige - men alligevel mere og mere håndterlige - verden.
I 'Marias mirakel' bygger Majbritte Ulrikkeholm stadig i et vist omfang på egne erindringer - erfaringer - men ikke i samme mere eller mindre håndgribelige form som tilfældet var med 'Ind i min Himmel'. Det gennemgående tema er dog stadig pigen, der bliver svigtet af blandt andre moderen og som i stedet opbygger et tæt, smukt og sjæleligt lindrende forhold til morfaderen. Med udgangspunkt i dette åbner Majbritte Ulrikkeholm for alle sluser og tager læseren med på en forunderlige rejse.
Grænserne mellem den synlige og usynlige verden udviskes, og gennem et sansemættet og farverigt sprog suges læseren langt, langt ind i hendes frodige univers. Med romanen bevæger hun sig længere og længere bort fra konkrete erindringer og lader fantasien fortælle en historie, der rummer et væld af sidehistorier, som hun med et fornemt overblik formår dels at give mening og dels af få flettet ind i en - viser det sig - knusende logisk sammenhæng."
Citaterne er fra www.forfatterweb.dk., hvor der findes en gennemgang af Majbritte Ulrikkeholms forfatterskab.
Vil du vide mere?
Tilbage til jorden
'Tilbage til jorden' er en erindringsroman, der beretter om, hvad der sker - og hvad man ser - når iskrystallerne smelter. Det er beretningen om en kvinde, som for at overleve en traumatisk barndom har måttet opbygge en række fortrængninger og myter. Bogen beskriver den proces, hvor fortrængningerne og myterne falder - iskrystallerne smelter - for at give plads til en ny begyndelse i den virkelige verden.
Men det er også beretningen om et magisk rum, hvor alt kan ske: et talende hus i en fortryllet skov; shamaner og stjerner; levende og døde, der mødes i et sælsomt univers; og en kat, der kan spå om afslutninger og nye begyndelser.
'Tilbage til jorden' er en poetisk fortælling om at bearbejde en stor sorg og finde tilbage til sig selv, om den lange rejse tilbage til Jorden."
Fra romanens omslag.
"Erindringsroman om pigen, der vokser op hos bedsteforældrene i et arbejderkvarter i Odense og bliver en stor sangerinde. Fortalt med varme, ømhed og humor - og med plads til engle og drager."
Fra www.bogguide.dk
Marias mirakel
'Marias mirakel' er Majbritte Ulrikkeholms første egentlige roman. Med sin blanding af jordnær realisme og himmelstræbende spiritualitet er romanen dog ikke uden lighedspunkter med Ind i min himmel. I den nye roman fortæller Majbritte Ulrikkeholm historien om Maria - om hendes udvikling fra lille pige til stor cirkusstjerne og om hendes åndelige udvikling.
Romanen er fyldt med atmosfære og vrimler med festlige og forunderlige bifigurer: en enlig mor, en spirituel morfar, en elsker, en eremit, en cirkusartist osv. osv. Med 'Marias mirakel' har Majbritte Ulrikkeholm begået endnu et stykke magisk realisme på dansk"
Fra www.bogguide.dk
"Maria havde aldrig set et bjerg, men hun havde set en hybenbusk blomstre i violet". Sådan begynder sangeren Majbritte Ulrikkeholms anden roman, og i samme smukke, poetiske sprog fortsætter den.
Det er ellers en ret trist historie (der uden tvivl er delvis selvbiografisk) om en piges opvækst hos en psykisk uligevægtig mor, der bruger tiden på skiftevis hospitalsophold, alkohol og kærester. Faste holdepunkter i pigens liv er en religiøs og halvskør morfar og senere, da han forsvinder, en tidligere cirkusartist og en 6 år ældre dværg, som pigen forelsker sig i."
Af Agnete Hjorth fra Bogweb
Sammen med bla. Elsebet Egholm har Majbritte Ulrikkeholm også bidraget til antologien 'Drømmemanden', hvor seksten kvinder skriver om deres drømmemand. Antologien udkom på forlaget Gad i 1999.
Romannet - 1. april 2002
Kommentarer