Profil
AfMarit Haugaard

Medlem i

15 år 3 måneder
Bibliotekar, Århus Kommunes Biblioteker: 1978-2012
Redaktør - Vi anmelder: 2006-2012
Efterløn 2012


Lykke er at lade sig opsluge af et andet univers, glemme alt omkring sig, kun tænke på, hvornår man kan slippe for alt det uvæsentlige (arbejde, sove, spise) og fortsætte, fortsætte indtil skuffelsens time oprinder, og bogen er læst til ende.

Jeg læser meget bredt, mest skønlitteratur, men en enkelt fagbog kan godt smutte med. Jeg sætter pris på gode krimier, mens SciFi ikke er så interessant. Vigtigst er dog et godt sprog, uanset om bogen er dansk eller oversat til dansk.

Jeg fik min første indføring i litteraturens verden, da min far læste højt for mig. Vi kunne 'Mio min Mio' udenad! Da jeg lærte at læse, læste jeg den om og om igen, og for nylig vovede jeg forsøget og læste den som voksen. Den stod distancen! Og det er jeg glad for, for den har altid stået for mig som noget helt enestående.

Handlingen er meget enkel, nemlig kampen mellem det gode og det onde. Og det er temaet i mange bøger, som er formidabel god læsning. Den fremmeste af slagsen er selvfølgelig J.R.R. Tolkiens trilogi 'Ringenes herre'. Den har jeg aldrig læst for sidste gang. Jeg var også en af de første i køen hos boghandleren, når en ny Harry Potter-bog udkom.

Se også min blog, Bøgernes labyrint - https://boegerneslabyrint.wordpress.com/

Anmeldelser af Marit Haugaard

Krigslys

Kan man stole på sine minder? Nathaniel må som voksen genhuske det, han tror at huske fra en ikke helt almindelig barndom i Ondaatjes fabulerende udviklings- og spionroman.

Brooklyn

Giv dig selv den gave at læse ’Brooklyn’ - vidunderlig, lavmælt psykologisk roman om at finde sine egne ben i verden. Filmatiseret som "Brooklyn" i 2015, instrueret af John…

Zulu

Krimi fra det moderne Sydafrika, men med dybe rødder ned i landets og kontinentets grusomme og blodige historie. Filmatiseret i 2013 af instruktør Jérôme Salle under titlen…

Mig og Yngve

"Mannen som elsket Yngve" - Gymnasieeleven Jarle bliver bedste ven med den salonanarkistiske Helge, og han bliver kæreste med klassens flotteste pige - Alt er således såre godt, da…

Mine piger

Adfærdspsykologen Fanny Fiske er rejst til Danmark som rekonvalescent, men da hendes danske veninde, den frygtede og berygtede klummeskriver Nina bliver fundet myrdet, må hun…

Månevind

Tilværelsen i en lille spansk by sidst i 1960'erne set gennem en drengs øjne. Foregår i de skelsættende dage omkring månelandingen i juli 1969, en euforisk tid, hvor alt synes…

Utz

I Prag træffer forfatteren den excentriske Utz, hvis kostbare samling af meissnerporcelæn er blevet holdepunktet i en politisk urolig verden og et værn mod øvrigheden og kvinderne.

Indhold af Marit Haugaard

  • Blog

    Ny skønlitteratur - august 2021

    Morten Brask, Marilynne Robinson , Sapfo, en engelsk hyggekrimi og et par debutanter, for slet ikke at snakke om genudgivelsen af Tove Ditlevsens digte – velkommen til en ny læsesæson.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - Sommer 2021

    Sommeren er over os, og mange af os glæder os til at få læseferie. Der er blandt andet nyt fra Thomas Korsgaard, Jón Kalman Stefansson, Edward St. Aubyn og en spændende irsk debutant.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - april 2021

    Et gensyn med Astrid Saalbach, Christina Englund og Klas Östergren er bare noget af det, vi kan glæde os til blandt april måneds udgivelser. Der er også flere interessant udseende debutanter.
    Læs mere
  • Blog

    Ny skønlitteratur - oktober 2020

    Velkommen til oktober månds udgivelser, der bl.a. præsenterer en Nikoline Werdelin der springer ud som romanforfatter, en Alberte Winding der skriver en selvbiografisk roman om at finde musikken, en næsten Booker-pris kandidat og en underholdende bog om det, der befinder sig under vore fødder. Samt nyt fra Jonas T. Bengtsson, Ida Jessen, Jan Guillou, Håkan Nesser og Olive Kitteridge – undskyld Elizabeth Strout. 
    Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bogforsider og data er hentet på forlagenes hjemmesider.

    Læs mere
  • Mexico - mexicansk litteratur

    Sæson for orkaner

    Af Fernanda Melchor (f. 1982)

    Sæson for orkaner

    Barsk historie om sociale forhold i en by i Mexico. For læsere af moderne latinamerikansk litteratur og for litterært interesserede læsere
    Læs mere

    Kvinder med store øjne

    Af Angeles Mastretta

    Kvinder med store øjne

    Herlige fortællinger fra en mexicansk provinsby i 1950'erne. Om "tanternes" passioner og problemer med kærlighed og religion. Novellelæsere, og læsere generelt, vil…
    Læs mere

    Aura

    Af Carlos Fuentes

    Aura

    Mystisk, forførende kortroman foregår i lige dele forvirrende og dragende sammensmeltning mellem fantasi og virkelighed, akkompagneret af de smukkeste, gotiske illustrationer.
    Læs mere

    De vildfarne børns arkiv

    Af Valeria Luiselli (f. 1983)

    De vildfarne børns arkiv

    Valeria Luiselli skriver kompromisløst, kraftfuldt og poetisk. Det er som om, fortællingen flyder ud af hende. Som om romanen er hendes primærsprog.
    Læs mere

    Farvernes uge

    Af Elena Garro (f. 1916)

    Farvernes uge

    13 noveller af den mexicanske forfatter Elena Garro (1916-1998), hvis historier udfordrer den almindelige opfattelse af tid og sted. Garro ses som en forløber for den magiske…
    Læs mere

    Kroppen jeg blev født i

    Af Guadalupe Nettel

    Kroppen jeg blev født i

    Guadaupe Nettels beretning om sin opvækst som outsider i Mexico City og Sydfrankrig er en hyldest til de skæve eksistenser og deres kamp mod omverdenen.
    Læs mere

    Skønhedssalon

    Af Mario Bellatin (f. 1960)

    Skønhedssalon

    En skønhedsklinik for kvinder er indrettet som et hospice for mænd, der lider af en mystisk, dødelig pestlignende sygdom
    Læs mere

    Sæt og match

    Af Álvaro Enrigue

    Sæt og match

    Det vrimler med lurendrejere, liderlige lemmedaskere, lækre latinaer og latterlige lusepustere i denne pikareske roman, der er ualmindelig underholdende læsning.
    Læs mere

    De vægtløse

    Af Valeria Luiselli

    De vægtløse

    Den mexicanske roman er et magisk festfyrværkeri og en skriven-sig-ud af moderskabets isolation.
    Læs mere

    Hjerter i chili

    Af Laura Esquivel

    Hjerter i chili

    "12 roser, helst røde, 12 kastanier, 2 spiseskefulde smør, 2 spiseskefulde majsmel, 2 dråber rosen-essens, 2 spiseskefulde anis, 2 spiseskefulde honning, 2…
    Læs mere

    Årene med Laura Díaz

    Af Carlos Fuentes

    Årene med Laura Díaz

    'Årene med Laura Diaz' er en fremragende mexicansk roman; på én gang en slægtskrønike om en tysk-mexicansk familie og en fortælling om Mexicos historie.
    Læs mere
  • Peru - peruviansk litteratur

    Tiagos overdrevne og vildfarne eventyr

    Af Gunter Silva Passuni (f. 1977)

    Tiagos overdrevne og vildfarne eventyr

    Roman om en gruppe unge, der studerer på universitetet i Lima, hvor stemningen er præget af den usikre politiske situation i 1980'ernes Peru
    Læs mere

    Vejen til paradis

    Af Mario Vargas Llosa

    Vejen til paradis

    Dobbeltportrættet af feministen Flora Tristán og hendes barnebarn, Paul Gauguin, giver et uforglemmeligt tidsbillede af to idealister, der kæmpede for et bedre samfund.
    Læs mere

    Rød april

    Af Santiago Roncagliolo

    Rød april

    Satirisk, samfundskritisk krimi om Perus blodige historie. Sydamerikansk roman når den er bedst.
    Læs mere

    Bukkens fest

    Af Mario Vargas Llosa

    Bukkens fest

    Denne flodbølge af en roman giver mange grunde til, at diktatoren skal myrdes: vilkårlig og meningsløs vold gennem alt for mange år og hæmningsløs grådighed på alle tænkelige…
    Læs mere

    Stedmoderens pris

    Af Mario Vargas Llosa

    Stedmoderens pris

    Doña Lucrecia er lykkeligt nygift med den velhavende enkemand og kunstsamler don Rigoberto; hun ønsker nu kun at vinde sin unge stedsøns hjerte – men hvornår bliver kærligheden…
    Læs mere
  • Colombia - colombiansk litteratur

    Et sår fuldt af fisk

    Af Lorena Salazar Masso (f. 1991)

    Et sår fuldt af fisk

    En hvid kvinde og et sort barn tager på en langsom, farefuld rejse på floden gennem Colombias regnskov. Hvor skal de hen og hvorfor? Til læsere, der kan lide tænksomme romaner fra…
    Læs mere

    Livet i bakspejlet

    Af Marta Orrantia

    Livet i bakspejlet

    Hjertevarm og poetisk roman om alderdommen og de fortrydelser og skavanker, der følger med. 
    Læs mere

    Tiden ved Stillehavet

    Af Tomás González (f. 1950)

    Tiden ved Stillehavet

    Smuk colombiansk roman om radiologen Ignacio og hans store familie, der rejser til Stillehavskysten for at se på hvaler. År senere kigger Ignacio tilbage på denne sommer og blandet…
    Læs mere

    Kærlighed i koleraens tid

    Af Gabriel García Márquez

    Kærlighed i koleraens tid

    Fantastisk smuk og tragikomisk roman om en mand, der, i et koleraplaget Colombia, må vente 53 år, 7 måneder og 11 dage på at få den kvinde, han elsker.  
    Læs mere

    Breve fra en barndom

    Af Emma Reyes (f. 1919)

    Breve fra en barndom

    Brutale barndomserindringer i brevform fra 1920'ernes og 1930´ernes Colombia om en ensom opvækst uden omsorg er samtidig en poetisk fortælling fuld af håb og modstand.
    Læs mere

    Lyden af ting der falder

    Af Juan Gabriel Vásquez

    Lyden af ting der falder

    Roman om en sort periode af Columbias historie. Fortællingen om landets narkorelaterede konflikter flettes sammen med fortællerens historie Vinder af the International DUBLIN…
    Læs mere

    100 års ensomhed

    Af Gabriel García Márquez

    100 års ensomhed

    En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.
    Læs mere

    Carlos du som er borgmester

    Carlos vil være borgmester i den lille provinsby Támesis langt ude i Colombias bjerge, og det bliver han med hjælp fra de døde, nonnerne, luderne og 200 grønne papegøjer
    Læs mere

    Tilbage til den mørke dal

    Manuela har haft en hård opvækst i Columbia og genfinder sig selv som digter og elsker. I Madrid søger konsulen sin tabte elskede, Juana. Også digteren Rimbauds liv bidrager til…
    Læs mere

    At leve for at fortælle

    Af Gabriel García Márquez

    At leve for at fortælle

    "En forfatter har kun én bog i sig, og så skriver han den om og om igen", har Gabriel García Márquez efter sigende udtalt.
    Læs mere
  • Holland - hollandsk litteratur

    Jeg er her ikke

    Af Lize Spit (f. 1988)

    Jeg er her ikke

    Besættende og hjerteskærende roman om psykisk sygdom giver stemme til den pårørende, der står med tvivlen og ansvaret, mens vanviddet æder den elskede op.
    Læs mere

    Bitre urter : en kort beretning

    Ung jødisk kvindes oplevelser under 2. verdenskrig i Holland. Den trygge hverdag forstyrres efterhånden af naboer og venners flugt fra nazisterne, og inden længe er den unge kvinde…
    Læs mere

    Aftenens ubehag

    Af Marieke Lucas Rijneveld

    Aftenens ubehag

    Modtageren af den internationale Bookerpris 2020 er en uafrystelig, stemningsmættet roman om en families sorg og barndommens tanker om liv og død.
    Læs mere

    Salt

    Af Marc Reugebrink (f. 1960)

    Salt

    Hollandske Marc Reugebrink har skrevet en dystopi og et forunderligt eventyr, der inviterer ind i Bruegels univers.  
    Læs mere

    Otmars sønner

    Af Peter Buwalda

    Otmars sønner

    Peter Buwalda leverer med ’Otmars sønner’ en stor læseoplevelse om et skæbnesvangert møde, der sætter tanker i gang om opvækst, livsværker og drømme.
    Læs mere

    Sommerhus med swimmingpool

    Psykologisk drama fuld af sitrende spændinger, undertrykte længsler og masser af hemmeligheder. Den helt rette bog at tage med på sommerferie!
    Læs mere

    Det smelter

    Af Lize Spit (f. 1988)

    Det smelter

    En stor roman om venskab, svigt og hævn, skrevet med psykologisk indsigt af debuterende belgisk forfatter.
    Læs mere

    Himlen over Paris

    Af Bregje Hofstede

    Himlen over Paris

    Hollandsk debutant imponerer med en roman, der med referencer til 1800-tallets kunsthistorie understreger sin pointe om, at stræber man efter det perfekte, mister man…
    Læs mere

    Sundhedsplejersken

    Af Nova Lee Maier

    Sundhedsplejersken

    Neglebidende spændende psykologisk thriller om den smukke og mystiske sundhedsplejerske Hennequin, som har yderst ubehagelige motiver.
    Læs mere

    Komedie i mol

    Af Hans Keilson

    Komedie i mol

    Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige…
    Læs mere

    Ovenpå er der stille

    Af Gerbrand Bakker

    Ovenpå er der stille

    Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe. Vinder af the International DUBLIN Literary Award…
    Læs mere

    Middagen

    Af Herman Koch

    Middagen

    Hvor langt vil du gå for at dække over noget, dit barn har gjort? Nogen forældre vil gå langt, meget langt.
    Læs mere

    En slags kærlighed

    Oprivende, nedbrydende, trist, oplivende? Det er ikke nemt at sætte en overskrift på denne hollandske roman om kræft og utroskab.
    Læs mere

    Bonita Avenue

    Af Peter Buwalda

    Bonita Avenue

    Familiesaga over 20 år om familien Sigerius der tilsyneladende lever det perfekte liv. I centrum står matematikprofessor og judomester Siem.
    Læs mere
  • Weimar-republikken i litteraturen

    Lunapark : Gereon Raths sjette sag

    Et bizart mord blandt SA-officerer bringer kriminalkommissær Rath på sporet af en forbryderring i en forladt forlystelsespark. Imens er der knas i ægteskabet med Charly, og den…
    Læs mere

    Oostende 1936

    Af Volker Weidermann (f. 1969)

    Oostende 1936

    En lille perle om eksilerede forfattere og kunstnere fra Tyskland og deres ophold i Oostende i årene inden Anden Verdenskrig.
    Læs mere

    Berlin Alexanderplatz

    Af Alfred Döblin

    Berlin Alexanderplatz

    Storbyromanen par excellence. Fortællingen om Franz Biberkopf og Berlin Alexanderplatz er en mesterlig skildring af den konfliktfyldte konfrontation mellem storbyen og individet.
    Læs mere

    Barn af verden

    Af Irmgard Keun

    Barn af verden

    Med et barns skarpe og naive blik får vi et rørende indblik i en familie på flugt i 30’ernes Europa og samtidig et rystende portræt af en alkoholiker.
    Læs mere

    Blodbrødre

    Af Ernst Haffner

    Blodbrødre

    Da den udkom i 1932, blev den forbudt af nazisterne og brændt på bålet. Barsk og sørgeligt aktuel roman om en flok gadebørn i 30’ernes Berlin.
    Læs mere

    Rosa

    Af Jonathan Rabb

    Rosa

    En rituel seriemorder er på spil i Berlin i 1919 - ryggene på de døde kvinder er skamferet. Hvorfor er de det? Vi kan lugte, smage og føle byen i Rabbs historiske kriminalroman.
    Læs mere

    Den våde fisk

    Af Volker Kutscher

    Den våde fisk

    Genudgivelse af Kutschers roman, der foregår i Berlin anno 1929. Her er korrupt politi, gryende nazibevægelse og nationalistiske ønsker om hævn efter 1. Verdenskrig. 
    Læs mere

    Den stumme død

    Af Volker Kutscher

    Den stumme død

    Vellykket gensyn med kriminalassistent Rath i denne krimi i førkrigstidens Berlin.
    Læs mere

    Goldstein

    Af Volker Kutscher

    Goldstein

    Det rammende tidsbillede af Weimarrepublikkens Berlin, de nuancerede personbeskrivelser og den gedigne spænding går op i en højere enhed i denne fremragende, tyske krimi.
    Læs mere

    Tysk mesterskab

    Af Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

    Tysk mesterskab

    Benzin-os, motorcykler, væddeløb, en femme-fatale, brunskjorter og hovedløse lig – alt det går op i en højere enhed i denne velskrevne krimi fra 20’ernes Tyskland.
    Læs mere

    Dem der faldt i marts : Gereon Raths femte sag

    Året er 1933 og den tyske kriminalassistent Gereon Rath er netop begyndt at efterforske mordet på en tysk hjemløs krigsveteran. Men nazisternes stadige magtovertagelse gør livet…
    Læs mere
  • Litteratur fra Grænselandet

    Astrids somre : roman

    Af Annegret Friedrichsen

    Astrids somre : roman

    Astrid er fra Sydslesvig og barn af en dansksindet far og en tysk mor. I 1967 bliver hun for første gang sendt på sommerferie hos en familie i Vestjylland for at lære mere om…
    Læs mere

    Dagmar & Johannes

    Af Pernille Juhl (f. 1963)

    Dagmar & Johannes

    Pernille Juhl kombinerer kærlighed og krig i denne underholdende roman, som foregår i Sønderjylland og på Vestfronten under 1. Verdenskrig.
    Læs mere

    Sønderjylland : fortællinger fra grænselandet

    I den række af bøger, der kommer i anledning af 100-året for Nordslesvigs genforening med Danmark, skiller denne sig positivt ud med fantastiske fotos og begavede tekster.
    Læs mere

    Om hundrede år

    Af Anna Elisabeth Jessen

    Om hundrede år

    Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.
    Læs mere

    Genforeningen : 1920

    Af Hans Schultz Hansen

    Genforeningen : 1920

    Der er meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og de to mindretal på begge sider.
    Læs mere

    Genforening

    Af Pernille Juhl (f. 1963)

    Genforening

    Levende og indsigtsfuldt portræt af en af hovedpersonerne bag kampen for at få Nordslesvig tilbage til Danmark, en kamp som kulminerede med afstemningen d. 10 februar 1920.
    Læs mere

    Jens og Marie : en genforeningsroman

    De historiske kendsgerninger danner en naturlig baggrund for den levende og nuancerede personbeskrivelse i Linda Lassens dokumentariske roman.
    Læs mere

    Genforeningen 1920 : da Danmark blev samlet

    Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker.
    Læs mere

    Erna i krig

    Af Erling Jepsen (f. 1956)

    Erna i krig

    På samme tid et meget præcist billede af livet på Vestfronten og en røverhistorie af den ypperste slags. Én af Erling Jepsens allerbedste romaner.
    Læs mere

    Snedage

    Af Jan Christophersen

    Snedage

    En flot fortalt roman om hjemstavn – om at høre til og om at finde sig selv.
    Læs mere

    Stemte s’er

    Af Keld Conradsen

    Stemte s’er

    Fortælleren vender tilbage til sin barndomsby til sin mors begravelse. Et rørende og fængslende portræt af moren.
    Læs mere

    Fortiden er ikke hvad den har været

    Af Joachim Meyerhoff (f. 1967)

    Fortiden er ikke hvad den har været

    Meyerhoffs roman er underholdning i topklasse og ikke til at komme uden om, hvis man er til humoristiske bøger med vid og bid.
    Læs mere

    Christas to forlovelser

    Christas forlovede vender ikke tilbage fra 1. verdenskrig. I stedet bliver hun gift med hans soldaterkammerat og kommer til at leve et overklasseliv i Kolding. Som enke finder hun…
    Læs mere

    Over stregen - en Flensborg-krønike

    Dramatiseret familiekrønike som tager sin begyndelse i 1910, da den unge Maria tager til tysk Østafrika som missionærkone; Senere får vi skildret livet i Flensborg som dansksindet…
    Læs mere

    Men himlen lukker sine øjne

    Under 1. verdenskrig bliver de unge mænd i den lille dansksindede flække i Nordslesvig indkaldt til at kæmpe for tyskerne. Krigen og den spanske syge dræber mange, men trods alt…
    Læs mere

    De faderløse - en roman om Sydslesvig 1937-1950

    Romanen tager sit udgangspunkt i Sydslesvig i byerne Tønning og Slesvig og dækker årene 1937-1950. Vi følger drengene Wilhelm og Kars i deres opvækstår under og omkring 2.…
    Læs mere
    Sydslesvigpige

    Sydslesvigpige

    Af Karin Johannsen-Bojsen

    Sydslesvigpige

    Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens (f. 1936) erindringer fra en barndom i grænselandet omkring 2. verdenskrig, om overflytning til dansk skole,…
    Læs mere

    Sydslesvigkvinde

    Af Karin Johannsen-Bojsen

    Sydslesvigkvinde

    Den sydslesvigske forfatter og kulturpolitiker Karin Johannsen-Bojsens beretter om studieårene i Danmark, Tyskland og England, tiden som lærer på Duborgskolen i Flensborg,…
    Læs mere

    Befrielse

    Af Gynther Hansen (f. 1930)

    Befrielse

    En midaldrende sønderjysk familiefar og bibliotekar ser tilbage på Besættelsen og tiden frem til nu med fokus på de svære minder om moderens alderdom, savnet af faderen og de…
    Læs mere

    Oprøret

    Af Siegfried Lenz

    Oprøret

    Da den 59-årige tesmager, Willy Wittmann mister smagsevnen og dermed livsgrundlaget, opsøger han sin bror, der er dambruger ved Slien. Men også hans livsgrundlag er truet
    Læs mere

    Når dagene strenges

    Af Hanne Reintoft

    Når dagene strenges

    Jens Peter deserterer fra tysk tjeneste under 1. verdenskrig og flygter til Danmark, men bliver efter genforeningen forenet med sin familie, selv om en del forbliver i Tyskland.
    Læs mere