Logo
Bogliste

Klassikere om social ulighed

Der findes et væld af klassiske fortællinger, som giver stemme til mennesker fra de lavere sociale lag og udstiller uligheden i samfundet. I de fiktive udlægninger af samfundets skævvridning stilles uretfærdigheden til skue.

Bøger på listen

Sult

Knut Hamsun

Knut Hamsuns 'Sult' er en bog om rejser. Ikke rejser til fjerne, eksotiske steder, men rejser ind i sjælen, ind i sulten og ind i 1890'ernes Kristiania.

Portræt af kunstneren som ung mand

James Joyce

Delvis selvbiografisk udviklingsroman om hovedpersonen Stephen Dedalus' opvækst i det katolske Dublin.

 

De elendige

Victor Hugo

Om en undsluppen galejslaves livslange kamp for at leve en agtværdig tilværelse og for at hjælpe samfundets ulykkelige i Frankrig i årene efter Napoleons fald.

Vredens druer

John Steinbeck

Også for nutidens læsere er den nyoversatte, amerikanske klassiker en hjertegribende historie om dyb armod og kynisk udnyttelse af arbejdskraften i USA under den store depression.

En Dødsnat + novellen Ved Lars Skrædders Sygeseng

Marie Bregendahl

Romanen skildrer det ubarmhjertige drama, der på en enkelt nat udspiller sig omkring en skæbnesvanger fødsel.

Vredens Børn: Et tyendes saga

Jeppe Aakjær

Få romaner har haft så store politiske konsekvenser som sagaen om Per, der bliver fæstet som hyrdedreng under usle vilkår.

Originaludgave:1904

 

Store forventninger

Charles Dickens

Hvis der er en ting, man kan være sikker på, når man giver sig til at læse en roman, der handler om overklassen, så er det at få fortalt en historie om idiotiske, snobbede mennesker.

Mus og mænd

John Steinbeck

Mus og mænd er skrevet på drømmen om frihed hos den amerikanske daglejer. John Steinbeck tilsætter tragedien en bittersød men nødvendig realisme.

Lille Jonna

Kirsten Thorup

Socialrealistisk skildring af en velbegavet lille pige, datter af mindrebemidlede forældre, og hendes opvækst i et landsbymiljø i 50'erne.

Pelle Erobreren

Martin Andersen Nexø

Martin Andersen Nexøs 'Pelle Erobreren' er et hovedværk i europæisk arbejderklasselitteratur, hvis indflydelse på samtiden var enorm.

Ditte Menneskebarn 1-2

Martin Andersen Nexø

Smuk genudgivelse af Nexøs gribende og hjerteskærende portræt af Ditte fra samfundets nederste sociale lag omkring år 1900.

Originaludgave: 1917-1921.

Barndommens gade

Tove Ditlevsen

Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet. 

Originaludgave: 1943

En fridag til fru Larsen

Martha Christensen (f. 1926)

En specialiseret beskrivelse af, hvordan almindelige menneskers liv og psyke påvirkes af de sociale vilkår og omgivelser.

Om lidt er vi borte

H. C. Branner

Klassisk, dansk litteratur, når det er bedst: Forbilledlig novellekunst og stemningsmættede psykologiske portrætter.

Originaludgave: 1939 

Hva'for en hånd vil du ha'

Vita Andersen

Vita Andersen er blandt de kvindelige forfattere, der tegner det nye billede af den moderne kvinde. I Hva'for en hånd vil du ha' fokuserer hun på mor-barnforholdet.