Logo
Bogliste

Noget der ligner Erling Jepsen

Erling Jepsen skriver med en dejlig lune og oftest historier, der foregår i det lille samfund. Bag lunheden gemmer sig dog mange gange grumme historier om dysfunktionelle familier, incest og skæve eksistenser.

I denne liste har jeg derfor lagt vægt på danske romaner, der tager udgangspunkt enten i udkantsdanmark eller indeholder historier om skæve familieforhold.

Bøger på listen

Politisk roman

Lone Aburas

Robert er blevet politisk bevidst og vil huse en illegal indvandrer. Aburas kiler den politiske debat og stillingtagen (eller mangel på samme) ind mellem aftensmaden og vasketøjet.

Gud taler ud

Jens Blendstrup

Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.

Luskefisefortællinger

Jens Blendstrup

”Heino, hvad er erindring? Det er noget hø, sagde Heino”. Jens Blendstrup er tilbage med nogle fine, falske, finurlige erindringsglimt fra Risskov.

Slagterkoner og bagerenker

Jens Blendstrup

Om den arbejdsløse elektriker Jørgen Usse og hans kamp for, at finde fodfæste som arbejdsløs i en virkelighed i konstant forandring.

Den frie købmands søn: Ormslev saga

Per Gammelgaard

Vi er i begyndelsen af 1960'erne med handelskrig mellem købmanden og Brugsen - Den ca 14-årige købmandssøn Frank Nygaard er arbejdsdreng i butikken og han starter en reklameradio for at hjælpe faderen - Frank er lidenskabeligt optaget af musik, men interesserer sig også for de andre landsbyb

Ned til hundene

Helle Helle

Helle Helle har gjort det igen igen! Mesterlig, minimalistisk hverdagsprosa om en kvindes møde med venlige fremmede i en provinsudørk som kragerne har opgivet at flyve ud til.

Udkanten

Lasse Hjorth Madsen

Spændende og meget aktuel roman om en københavnerkvinde, der rykker ind i Udkantsdanmark. Hun er fuld af de bedste intentioner men på virkelig dybt vand og fremmed grund.

Mit venskab med Jesus Kristus

Lars Husum

Gribende og underholdende roman om en ung mands forfald og den efterfølgende lange vej til et bedre liv.

Naturlige fjender

Lone Hørslev

Med en række lavmælte og underspillede monologer fortælles om liv og død og stærke lidenskaber i en lille by i det sydlige Jylland.

Sorg og camping

Lone Hørslev

Fortiden er campingidyl og hvæsende modstand i Lone Hørslevs 'Sorg og camping', der er et retro-skarpt billede af 80'ernes udkantsdanmark.

Den der lyver

Ida Jessen (f. 1964)

Christian har købt lægepraksis i Hvium i Himmerland, men da han og Nina flytter derop blotlægges hans personlige og ægteskabelige fallit gradvis, i lyset af lokalsamfundets indforståede, hviskende sladder.

En ny tid

Ida Jessen

Et underspillet portræt af en kvindeskæbne og en provinsby i begyndelsen af det tyvende århundrede, der kalder på stilfærdig eftertanke. 

Kapgang

Morten Kirkskov

Hudløs, hjerteskærende og intim skildring set og oplevet gennem øjnene på en pubertetsdreng. 

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaard

Debutromanen om en drengs miserable opvækst i en socialt belastet familie ude på landet er stærk læsning.

Hvad man ikke ved

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Eric er fascineret af tressernes frigørelse, og han presser sin kone Alice til seksuelle eksperimenter i storslået familiekrønike.

Vandel

Jacob Berner Moe

Kleptomani, 3. generationsbrugsuddeler og elskerinde søges er et par af de ord, der kan sættes på denne sprudlende debutroman.

Godhavn

Iben Mondrup

Det er familiens tre børn, som fortæller i dette følsomme og sansemættede portræt af en dansk udflytterfamilies hverdag i Grønland.

Havside sommer

Henning Mortensen (f. 1939)

I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.

Kvinden i korshæren

Henning Mortensen (f. 1939)

I 'Kvinden i korshæren' fremskriver Henning Mortensen Københavns skæve eksistenser. Romanen byder på forskellige tolkningsmuligheder og betydninger, men er mest af alt en svimlende metalitterær leg med sprog, genrer og huller.

Frø

Mads Nygaard

Knudemanden og frømandssoldaten Fritjof er i et dysfunktionelt ægteskab med Solveig fra Hirtshals. Deres barn Svend får ingen god barndom, og det giver senere stof til Svends børnebog, som hans egen datter ikke bryder sig om.

Den gamle mand med trækvognen

Mads Nygꜳrd (f. 1969-10-17)

Folmer, en lidt kikset type, møder Britt, en blondine der er gift med en voldelig rocker - De forelsker sig i hinanden, og tager sammen til Nordjylland for at mødes med Folmers far, Antonio, som helst vil være i fred.

 

Her sker aldrig noget

Gerd Rindel

Kollektivroman om en lille søvnig stationsby i provinsen i 1960'erne, hvor livet går sin vante gang og hver passer sit. Men under overfladen gemmer der sig mange hemmeligheder og sladderen trives i det lille samfund.

Vor tids helt

Jacob Skyggebjerg

Stoffer, svigt og spanskundervisning. Forelskelse og forældre. Kriminalitet og klamme kælderrum. Det er historien om en ung mands liv på skyggesiden af Danmark.

Mærkedage

Jens Smærup Sørensen

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.

Som om

Kristina Stoltz

En roman om kærlighed og familierelationer i spændet mellem barndommens frie rammer og den moderne kernefamilie. Ikke sådan lige at ryste af sig.

En befrielse

Knud Sørensen (f. 1928-03-10)

Livet går sin gang under besættelsen i det nordjyske sogn, hvor den nu 13-14 årige Jakob langsomt og besværligt får åbnet øjnene for de realiteter der omgiver ham

Opland

Jens Vilstrup

En ufiltreret skildring af en dysfunktionel familie i et nødspor, hvor fysisk vold og psykisk terror har gennemtæret al fernis i husets fire vægge. 

Arbejdssky

Bent Vinn Nielsen

Arbejdssky er ikke til at komme udenom, dels som et hovedværk i 70’ernes litterære samfundskritik, dels som en mursten i et forfatterskab, der tæller både romaner og tv- og radiospil.

Originaludgave: 1978

Den svævende tankbestyrer

Bent Vinn Nielsen

Endnu en ætsende sarkastisk roman fyldt med tør humor fra Bent Vinn Nielsen om almindelige menneskers ualmindelige liv. Underholdende!