Logo
Bogliste

Noget der ligner Helle Helle

Helle Helles romaner er karakteristiske, fordi hun er så utroligt dygtig til at beskrive hverdagen og de fine små nuancer i vores sprog og måde at opføre os på overfor hinanden. Hendes helt særlige skrivestil er meget minimalistisk med mange dialoger. Nogle kalder det ”isbjergsteknikken”; det er kun lige toppen der stikker frem, resten læses mellem linierne.
Jeg har prøvet at vælge nogle bøger ud der tilnærmelsesvis minder om Helle Helle, både i skrivestil og indhold. Prøv selv om ikke der skulle være et par stykker der fanger.

Bøger på listen

Bavian

Naja Marie Aidt

Noveller om hverdagsagtige episoder, der under overfladen måske slet ikke er så små og ubetydelige endda. 

Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2008

Ved Vejen

Herman Bang

Klassiker om mistet livsmod og ulykkelig kærlighed, men Bang forstod også at tegne et portræt af livets lyse sider og var ikke uden humor.

Originaludgave: 1886

Plan B. Noveller

Lisbeth Brun

Novellerne skildrer temaer, episoder og hændelser i helt almindelige menneskers liv. Vi møder en række skæbner, som kæmper med deres eget liv og deres egen identitet

Paradis

Camilla Christensen

Eva er landskabsarkitekt og haver er hele hendes verden - Hun bliver ansat i et fornyelsesprojekt, som udvikler sig meget anderledes, end hun har forestillet sig, så hendes verden drejer sig 360 grader.

Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed

Raymond Carver

Mesterlig novellesamling om alment menneskelige følelser og eksistentielle kriser.

Dør til et værelse

Christina Englund

Velskrevet roman om hvad der sker, når skyld, sorg og skam tager over.

 

Borgerligt tusmørke

Simon Fruelund

"Kun hendes mand er hvad han ser ud til: Gammel, halvsenil, smågnaven" – så kort og præcist bliver det sagt i Simon Fruelunds mesterlige beskrivelse af beboerne på Dantes Allé.

I familiens skød

Christina Hesselholdt

Det kan være ensomt og smertefuldt at leve i en familie – "som at bide i sølvpapir". En gyngende pige i en blomstret sommerkjole.

Naturlige fjender

Lone Hørslev

Med en række lavmælte og underspillede monologer fortælles om liv og død og stærke lidenskaber i en lille by i det sydlige Jylland.

Fugle i frostvejr

Thøger Jensen

En perle af en roman, der er som en middag på en moderne fransk restaurant. Masser af små retter, her garneret med en dejlig kvinde, skønne natur betragtninger og lidt fniseurt.

En mand kom til byen

Ida Jessen

Tonen er typisk "Ida Jessensk"; en blanding af psykologisk realisme og noget dirrende usagt og uhyggeligt.

Originaludgave: 2007

Ida og Axel trilogien

Hans Otto Jørgensen

Den fotograferede dreng: Ejnar og Idas ægteskab, deres daglige samvær og slidsomme arbejde på gården, og tankerne og drømmene for Idas søn Axel

Bondefanget

Marianne Jørgensen

Gæve kvinder, midtvejskriser og en svinefarm, det er bare nogle af ingredienserne i denne jordnære, lille roman om hvordan der pludselig kan blive vendt op og ned på hverdagen.

Kvinden flytter ind

Erlend Loe

Erlend Loes debutroman er lige dele underspillet humor, monotoni og melankoli. Loe har sin helt egen skæve stil, som bare holder 100.

Filmatiseret i 2007 under titlen "Tatt av kvinnen". Instrueret af Petter Næss

Lette rejsende

Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Emma er fotograf i Kathmandu - I Danmark venter mormorens begravelse - Og gensyn med en rodløs barndom, hvor hendes mor som ung forlod Jylland for at prøve lykken som fotomodel og senere endte i et landbrugskollektiv - Kan Emma forsones med familien og fortiden?

Eventuelle pårørende

Dorthe de Neergaard

Suveræn debutroman om hjemmehjælperen Helle, der samler på døde fugle og andres livshistorier.

Forholdsregler

Sidsel Falsig Pedersen

Små perler om hverdagen og hvad der følger med af Ikeabesøg med en ny kæreste og sære indbrudstyve.

Originaludgave: 2005

Aske i munden, sand i skoen

Per Petterson

Fortællinger om Arvid, der vokser op i Oslo i 1950'erne og erfarer, at livet kan være trygt og utrygt, stabilt og ustabilt, snævert og.
Samhørende: Aske i munden, sand i skoen ; Ekkoland ; Det er okay med mig ; I kølvandet.

Fåresyge

Ina Merete Schmidt

Lars og Miriam mister deres nyfødte datter - For at komme på afstand af sorgen flytter de til Norge, men det afværger ikke en krise i deres forhold, som forfatteren beretter om i en både ironisk og realistisk tone.

I lyset

Håvard Syvertsen

En ti-årig drengs oplevelse og fortolkning af hverdagen, som den former sig i den lille familie der er hans, hvor omdrejningspunktet er moderens psykiske sygdom