Logo
Bogliste

Ny feministisk litteratur

I den nye feministisk litteratur, er ligestillingskampen blevet mere inkluderende og humoristisk, og bevæger sig udover spørgsmålet om køn.

Det er ikke længere kun kvinder, der tager ordet, men også mennesker fra andre identitetsmarkører som social klasse, køn og etnicitet, der bidrager til en stærkere og mere nuanceret diskussion om ligestilling og retfærdighed. Forfatterne bryder tabuer og tør tale om det, der virkelig betyder noget.

Bøger på listen

Kære fuckhoved

Virginie Despentes

Fransk punkforfatter giver en fuck til sociale medier og tager til genmæle mod en forskruet medieverden.

Hullo, Bu-Bye, Koko, come in

Koleka Putuma (f. 1993)

Koleka Putumas anden digtsamling er et poetisk manifest, der sætter ord på sorte kvinders sexistiske og racistiske vilkår.

To the Modern Man

Kristina Nya Glaffey

I et rasende og åndeløst tempo tegnes et hudflettende portræt af den moderne mand og hans evige selviscenesættelsesprojekt. Men det bliver også et portræt af vores tid.

Livets omkostninger

Deborah Levy

Deborah Levys beretning om sin skilsmisse er en fantastisk smuk, tørt morsom og tankevækkende historie om livskrisens frisættende potentiale.

11%

Maren Uthaug

Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!

Hul

Maya Elisabeth

Tankevækkende og sjov graphic novel om at være ung med al den frihed og de samfundsnormer, der stadig begrænser unge kvinder.

Hvis jeg var mand

Geir Gulliksen

Gulliksen bevæger sig kalejdoskopisk omkring maskuliniteten i ærlige og tankevækkende essays om at være far, forfatter og feminist. 

Når mænd forlader mig

Johanne Bille

Deroute eller frigørelsesfortælling? Johanne Billes skarpe roman placerer sig et sted midt i mellem. En forbilledlig og væsentlig roman.

 

Ting jeg ikke vil vide

Deborah Levy

Forrygende skarp fortælling om, hvordan et forsagt barn bliver en karismatisk kvinde og forfatter. 

Sexmagasinet : vol. 1

Sofie Riise Nors

Patriarkatets gordiske knude bliver forsøgt løst med en humoristisk og grov streg i et velfortjent opgør med hyggesexisme og indgroet foragt for det feminine.

Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Ida Marie Hede

I den Usikre og Megalomane Landsby i en nær fremtid styrer systemet både kroppes fertilitet, begær og skam. Romanen er lige så bizar, vild og velskrevet som sin titel.

Nu taler jeg : brev til min datter

Rikke Viemose

Rikke Viemose har skrevet et stærkt personligt essay om den sexisme, der har formet hende som kvinde.

Dafnesyndromet

Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980)

Original fortolkning af Dafne-myten forbinder den vidt fortolkede nymfes grumme skæbne med to af vor tids vigtigste emner: klimakrisen og den manglende ligestilling.

Dødløs

Namina Forna (f. 1987)

Imponerende fantasydebut med komplekse kvindelige karakterer fortæller om undertrykkelse, fremmedhad og mod. 

Mændene i mit liv

Sofia Rönnow Pessah (f. 1989)

Tankevækkende debutroman om Sonia, der knalder sig igennem livet i jagten på noget ægte og meningsfuldt. Sex, samtykke og grænser er aktuelle problemstillinger.

Voksbarnet

Olga Ravn

Olga Ravn vækker grufulde hekseprocesser frem fra dybet i sin dragende og altsansende roman.

Nej : historier

Sanne Søndergaard

14 små noveller om kvinder, der inderst inde ville ønske, de kunne sige fra. I stedet må de ty til overlevelsestrategier, livsløgne og indre modstand.

Kollektivt hukommelsestab

Koleka Putuma

Sydafrikansk digtsamling rammer læseren lige i hjertekulen med soleklare, uprætentiøse og rørende digte om at være sort, kvinde, queer og kristen.

Til den smukkeste - 117 digte

Mette Moestrup

Muterende digte på grænsen til det maniske; sproget ridser i bordet og sætter mærker, som ligner æbler, muser, krig, lyst, kærlighed, sindsro og sindssyge. 

Cahun

Kristina Stoltz

Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.

Efter solen

Jonas Eika

Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.

Kvinder uden mænd

Shahrnush Parsipur

Mesterlig roman om kvindefrigørelse og -seksualitet i det moderne Iran. Fortællingen om fem kvinders frigørelse er vild, stærk og magisk.

10 minutter og 38 sekunder i denne sære verden

Elif Shafak

På trods af det barske tema om udstødte kvinder i dagens Tyrkiet er det en meget smuk og vidunderligt fortalt roman om venskab og kærlighed.

I'm every woman

Liv Strömquist

Graphic novel om en række undertrykte kvinder indeholder masser af historiske goodies. Liv Strömquist er sarkastisk, provokerende, humoristisk og sympatisk.

Grøde

Signe Parkins

Signe Parkins har frembragt en visuel tour de force ind i moderkroppens funktioner og forvandlinger.