Logo
Bogliste

Årets børnebøger 2018

Årets bedste børneudgivelser til de små og lidt større (sidste del af karrusellen er ungdomsbøger)

Bøger på listen

Carl er gavmild

Ida Jessen

Jessen og Bartholin har nu også lavet Carl-bøger for de mindste elefantfans. De umiddelbare og tankevækkende fortællinger er i øjenhøjde med de alleryngste læsere.

Godnat og sjov godt

Lars Daneskov

Ti små højtlæsningshistorier for store børnehavebørn og små skolebørn til fortræffelige samtaler ved sengetid. 

Træet

Bárður Oskarsson

Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2018 gik til denne herlige billedbog om kaninen Bob, som får lyst til at opdage nye sider af verden.

Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor

Jakob Martin Strid

En lang fortælling i tegneserieformat, hvor Strids sprudlende og fabulerende talent både som illustrator og fortæller kommer fuldt ud til sin ret.

Lille Frøken Pingelpot

Marianne Iben Hansen

Marianne Iben Hansen er en uovertruffen versemager og Charlotte Pardis illustrationer fuldender historien om en helt særlig kyllings trængsler i hønsegården.

Mig og min mor og Emilie og Emilies far

Kim Fupz Aakeson

Det er ikke nemt at få nye venner, når ens mor ikke kan sove om natten, lider af rengøringsvanvid  og har en voldsom trang til at drikke andre menneskers blod.

Ø

Anna Jacobina Jacobsen

Særlig og smuk billedbog med en genkendelig streg og så alligevel helt anderledes. Florlet med masser af fortællinger på få sider.

Bezunk og egernet

Tina Sakura Bestle

Billedbogen om savn, umage venskaber og om at turde glæde sig igen er et tydeligt bevis på, at billedbogsmagi eksisterer.

Jørgen og Else laver et menneskebarn eller to

Kim Fupz Aakeson

En humoristisk historie i Aakesons skønne verdensbillede, hvor der både er en Hr. og en Fru Gud, som har gode danske navne og et parcelhus.

Du og jeg

Synne Lea & Stian Hole

Ustyrlig smuk fortælling, hvor tekst og billeder skaber rammen for store emner som døden, frygt, alderdom og afmagt. Det hele foregår i og omkring noget så eventyrligt som havet.

Den fnuggede himmel-pop-trompet

Birgitte Krogsbøll

En formidabel tornado af ordlege og fabelagtige naturalistiske illustrationer, der skaber nye ord og løfter deres indbyrdes slægtskab til nye humoristiske højder.

Viljetyven. Bog 1-3

Jan Kjær (f. 1971)

En trilogi i børnehøjde, hvis handling udspiller sig i og omkring Nomerskoven. Er man bekendt med Jan Kjærs Nomerunivers, er det et kærkomment gensyn, for nye læsere er det et spændende bekendtskab.

Tomat

Mette E. Neerlin

Når tekst og illustrationer supplerer hinanden så fint, kan man med rette tale om kunst. 'Tomat' er en smuk fortælling om at være anderledes. 

Pigen, som ville redde bøgerne

Klaus Hagerup

Flot illustreret billedbog om det unikke fællessprog bøgernes magiske verdener åbner op for. En pragtfuld bog, der vil vække glæde hos store og små.

Målmanden og havet

Maria Parr

Opfølgeren til Vaffelhjerte er en tidløs fortælling om livet på kanten af havet og puberteten.

 

Cityfortællinger

Shaun Tan

Endnu engang åbner ShaunTan vores øjne for magien og giver os følelsen af at have oplevet noget ubeskriveligt smukt og samtidig et ubærligt tab.

Barden Beedles eventyr. Illustreret udgave

J. K . Rowling

Flot og indbydende udgave af Barden Beedles eventyr med utroligt smukke farveillustrationer af formidable Chris Riddell.

Den opdagelsesrejsende

Katherine Rundell

Da fire børn strander i Amazonas viltre jungle, venter der dem et særligt eventyr. En dejlig bog for store og små opdagelsesrejsende.

Arlo Finch i flammernes dal

John August

Manuskriptforfatteren John August har i sin romandebut skrevet en stærk fortælling for alle eventyrhungrende læsere.

Alfred og gabestokken

Jesper Wung-Sung

Wung-Sung kan som ingen anden sætte ord på det at være anderledes. Her i et forunderligt og smukt illustreret eventyr for børn.

De dødes skib

Rick Riordan

Serien om antihelten Magnus Chase og de nordiske guder afsluttes med dette tredje bind. Historien er som sædvanlig forrygende, ustyrlig morsom og spændingen på fulde omdrejninger.

Krøniken om Morika - stenløvens brøl

Sidsel Sander Mittet

Et brøl af en afslutning på storslået dansk fantasyserie, som er enestående for dansk fantay.

Drengene

Jonas Kleinschmidt (f. 1982)

What’s on a boys mind? ‘Drengene’ er en intens skildring af nutidens unge, forældrerelationer, sammentømret venskab på katastrofekurs og teenagelivet, der kommer buldrende.

Lysets hjerte

Kenneth Bøgh Andersen

Hvilket menneske kan modstå fristelsen til at få stillet sin nysgerrighed, når man får besked på, der er ét rum, man ikke må gå ind i. Jack kan i hvert fald ikke.

Fuglemanden

Sarah Engell

Angst er ikke for børn. Det burde det ikke være. Men Sarah Engell og Lilian Brøggers grafiske roman om angst og psykisk sygdom er i den grad for både (store) børn og voksne.

Den uægte

Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt

Løb, kærlighed og bedrag er blandt ingredienserne i den grafiske roman. Som altid leverer Wung-Sung en spændende historie.

Langt fra Det Hvide Hus

Mette Vedsø

Langt fra det hvide hus er en fin og indlevende roman om et barn, hvis forældre ikke magter at være forældre, og om at insistere på at klare sig på trods.

Ravnenes hvisken - Bog 3

Malene Sølvsten

Hæsblæsende og fascinerende afslutning på Sølvstens fantasytrilogi. En mesterlig coming of age-historie om at tage ansvar, træffe valg og stå ved dem.

Mowgli af Sarah Engell

Sarah Engell

Sprog og billeder står stærkt i den fremragende billednovelle ’Mowgli’. En dramatisk fortælling med en vild billedside om savnet af ord og en pige fanget i mørket bag låste døre.

Hader, hader ikke

Glenn Ringtved

Hårdtslående og rammende billednovelle om boksning, kærlighed, had og en familie uden en mor. Illustreret af Otto Dickmeiss, som fortolker teksten på blændende vis.

En sær musik : rim og digte

Mette Vedsø

En sær musik er magiske rim og digte for både børn og voksne. Et lille mesterværk af sære rim, sørgmuntre fortællinger og undringer fyldt med glæde.

Jeg er Albert Storm : måske en historie

Zenia Johnsen

Albert Storms bror er forsvundet, og snart er det som om, at han aldrig har eksisteret. En foruroligende og finurlig roman med et filosofisk og eksistentielt twist.