Logo
Bogliste

Vindere af the international Dublin literary award

En af verdens mest eftertragtede priser, The International Dublin Literary Award, gik til romanen Kunsten at miste af Alice Zeniter i 2022. Gribende beretning om en algiersk familie, der er emigreret til Frankrig, er en historie om kulturkløfter og om bindinger, der er ubeskriveligt svære at slippe.

Sidste år gik prisen til tyskeren Katja Oskamp for 'Marzahn, mon amour' som endnu ikke er oversat til dansk.
 

Dublin Literary Award

Prisen er en hyldest til gode romaner der er skrevet på eller oversat til engelsk og har til formål at fremme verdenslitteraturen. The International Dublin Literary Award uddeles hvert andet år og administreres af Dublin City Public Libraries. Prisen blev første gang uddelt i 1996. 

Listen her indeholder de vindere, der er oversat til dansk.

Bøger på listen

Kunsten at miste

Alice Zeniter

Gribende beretning om en emigreret familie er en historie om kulturkløfter og bindinger, der er ubeskriveligt svære at slippe.

De vildfarne børns arkiv

Valeria Luiselli (f. 1983)

Valeria Luiselli skriver kompromisløst, kraftfuldt og poetisk. Det er som om, fortællingen flyder ud af hende. Som om romanen er hendes primærsprog.

Almen teori om glemsel

J. E. Agualusa

Den vægtige portugisiske roman fortæller med et strejf af magisk realisme underfundigt om, hvordan en række mennesker reagerer under og efter Angolas uafhængigheds kamp i 1975.

Lyden af ting der falder

Juan Gabriel Vásquez

Roman om en sort periode af Columbias historie. Fortællingen om landets narkorelaterede konflikter flettes sammen med fortællerens historie

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2014

Ovenpå er der stille

Gerbrand Bakker

Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe.

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2010.

Russisk roulette i Beirut

Rawi Hage

Bassam og George er unge fyre i borgerkrigens Beirut og bedstevenner, deres liv er fuld fart frem uden hensyn til krig og kugler -  Alle kneb gælder, men bag det hele er deres knugende savn efter tryghed og samhørighed.

Ud og stjæle heste

Per Petterson

At vokse op betyder, at man taber en verden, men får en ny. Det sker for hovedpersonen Trond, der også beskriver det at blive voksen som en intens kropslig erfaring. 

 

Lad kun verden tumle sig

Colum McCann

Stor amerikansk roman om et overjordisk vovestykke og om nogle af de skæbner fra myreturen New York, som bliver vidner hertil.

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2011.

Mesteren

Colm Tóibín

Skildring af fem år i den amerikanske forfatter Henry James' liv og de kræfter der var med til at forme hans kunst i 1890'ernes London, hvor han bevægede sig fra fiasko til berømt romanforfatter

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2006.

Den kendte verden

Edward P. Jones

Glæd dig, for der venter dig en stor læseoplevelse i ’Den kendte verden’ – en fantastisk velskrevet roman om slaveriet i Virginia.

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2005 og vinder af Pulitzerprisen 2004.

Elementarpartikler

Michel Houellebecq

Gennem de to halvbrødre Michels og Brunos følelseskolde liv som henholdsvis genforsker og seksuelt frustreret gymnasielærer tegnes et dystert billede af 68-generationens børn.

Vidt åben

Nicola Barker

På øen Sheppey sydøst for London møder to brødre, der hidtil har levet adskilte, en håndfuld sære eksistenser på jagt efter en identitet -  Alle har dybe psykiske sår, som de grotesk og smerteligt forsøger at lindre, og under overfladen lurer vanviddet.

Sindrig smerte

Andrew Miller

England og Oplysningstiden er baggrunden for James Dyers mærkelige skæbne. Ude af stand til at føle fysisk smerte kæmper han sig gennem et klassisk pikaresk handlingsforløb frem til at blive tidens mest fremtrædende kirurg.