Logo
Bogliste

Racisme i USA

I kølvandet på racekonflikterne i USA med George Floyds brutale død i politiets varetægt og de voldelige demonstrationer, har vi samlet en liste med nyere skønlitteratur og klassikere, der handler om racisme i det amerikanske samfund. 

Bøger på listen

Harlem shuffle

Colson Whitehead

Whitehead har skrevet et morsomt og spændende gangsterdrama, som mange vil kunne spejle sig i på tværs af tid og sted.

Jack

Marilynne Robinson

Robinson lærer livsklogt fra sig om indre kaos og ydre kampe. Sæt dig tålmodigt til rette og lad dig gribe af raceadskillelsens konsekvenser og følelsernes stædige kraft.

Hannies bog

Lisa Wingate

Stor og flot roman med et herligt persongalleri fortæller en spændende historie, der spænder fra 1800-tallets slavevirksomhed til nutidens fattigdom og raceuligheder.

 

En skøn alder

Kiley Reid (f. 1984)

Velskrevet debutroman behandler et vigtigt og tungt emne om race- og klasseskel. 

Paradis først

Kristina Stoltz

En dansk kvinde møder sin fortidige kærlighed i et politisk forarmet USA med vold og racisme i stærkt erindringsfletværk, hvor kroppen genoplever datid i nutid.

Drengene fra Nickel

Colson Whitehead

Ubærlig og nødvendig bog om tiden omkring borgerrettighedsbevægelsens start. Colson Whitehead er en stor stilist og har skrevet endnu et mesterværk.

Syng, levende og døde, syng

Jesmyn Ward

Smertefuld, dramatisk og varm roman, der fortæller om sortes vilkår i Mississippi. Det hele er fint flettet sammen med magisk realisme, der forstærker den gode læseoplevelse.

Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur

Maya Angelou

Selvbiografien om at vokse op som sort i sydstaterne i 1930’erne har længe haft klassikerstatus, og nu har vi endelig fået den gribende historie på dansk.

Der er ingen ærlige digte om døde kvinder

Audre Lorde (f. 1934)

Audres Lordes digte syder af vrede og nerve. Digtsamlingen bør læses af mange for sit vigtige historiske indblik og sin fortællende form.

 

Nådestolen

Elizabeth H. Winthrop (f. 1979)

Tankevækkende, brutal og fantastisk velskrevet roman om de sidste timer, inden Willie Jones skal henrettes i den elektriske stol.

Mit liv som rotte

Joyce Carol Oates

Tankevækkende, grum og fantastisk velskrevet fortælling sætter fokus på store emner som familie, loyalitet og svigt.

Det store i det små

Jodi Picoult

Rørende og gribende fortælling om fordomme, racehad og diskrimination i dagens USA. En roman som giver stof til eftertanke.

The hate u give

Angie Thomas

Da en ung sort mand bliver skudt af en politibetjent, rejser det en lang række spørgsmål for vidnet Starr i en af årets vigtigste ungdomsromaner.

Den underjordiske jernbane

Colson Whitehead

Der er skrevet meget om slaveriets grusomme historie, men sjældent så litterært vellykket og medrivende som i denne roman. 

Vinder af Pulitzerprisen 2017.

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lee

Mageløs, rørende og empatisk klassiker som fik skelsættende betydning i kampen mod racisme i USA.

Originaludgave: 1960

Sæt en vagtpost ud

Harper Lee

En både vedkommende, vigtig og vellykket roman, men sin forgængers højder når den desværre ikke.

Hjertet er en ensom vandrer

Carson McCullers

Historie om fattigdom, ensomhed og racekampe i 1930'ernes Georgia.

Originaludgave: 1940

Americanah

Chimamanda Ngozi Adichie

Helt fantastisk og meget dragende roman, der skarpt, præcist og nuanceret behandler forholdet mellem race, identitet, kultur og kærlighed i en globaliseret verden.

Der der

Tommy Orange

Ordene skyder afsted som hårdtslående kugler i Tommy Oranges blændende debutroman om indianerkultur og erindring, som bliver stadig mere diffus i den hvide mands verden.

Gadefejeren

Elliot Perlman

En lang række tilsyneladende helt uafhængige historier flettes sammen i Perlmans roman, som er stor, uforglemmelig og fantastisk flot fortalt.

Niceville

Kathryn Stockett

Stærkt medrivende, vedkommende og underholdende fortælling fra Mississippi i begyndelsen af 1960’erne, hvor tre kvinder beslutter at gøre en forskel.

Filmatiseret i 2011 af Tate Taylor under titlen "The Help".