Logo
Bogliste

Holland - hollandsk litteratur

Holland er et land, vi ofte sammenligner os med. Men hvor meget ved vi egentlig om landet, der flyder med træsko, cykler, diger, tulipaner og kunstmuseer? 

Fiktionen er en god måde at få indblik, og der er meget godt at tage af. Listen indeholder et udvalg af det bedste.

Bøger på listen

Jeg er her ikke

Lize Spit (f. 1988)

Besættende og hjerteskærende roman om psykisk sygdom giver stemme til den pårørende, der står med tvivlen og ansvaret, mens vanviddet æder den elskede op.

Bitre urter : en kort beretning

Marga Minco

Ung jødisk kvindes oplevelser under 2. verdenskrig i Holland. Den trygge hverdag forstyrres efterhånden af naboer og venners flugt fra nazisterne, og inden længe er den unge kvinde selv på flugt. For læsere af litteratur om jødernes situation under krigen

Aftenens ubehag

Marieke Lucas Rijneveld

Modtageren af den internationale Bookerpris 2020 er en uafrystelig, stemningsmættet roman om en families sorg og barndommens tanker om liv og død.

Salt

Marc Reugebrink (f. 1960)

Hollandske Marc Reugebrink har skrevet en dystopi og et forunderligt eventyr, der inviterer ind i Bruegels univers.

 

Otmars sønner

Peter Buwalda

Peter Buwalda leverer med ’Otmars sønner’ en stor læseoplevelse om et skæbnesvangert møde, der sætter tanker i gang om opvækst, livsværker og drømme.

Sommerhus med swimmingpool

Herman Koch

Psykologisk drama fuld af sitrende spændinger, undertrykte længsler og masser af hemmeligheder. Den helt rette bog at tage med på sommerferie!

Det smelter

Lize Spit (f. 1988)

En stor roman om venskab, svigt og hævn, skrevet med psykologisk indsigt af debuterende belgisk forfatter.

Himlen over Paris

Bregje Hofstede

Hollandsk debutant imponerer med en roman, der med referencer til 1800-tallets kunsthistorie understreger sin pointe om, at stræber man efter det perfekte, mister man muligheden for lykken. 

Sundhedsplejersken

Nova Lee Maier

Neglebidende spændende psykologisk thriller om den smukke og mystiske sundhedsplejerske Hennequin, som har yderst ubehagelige motiver.

Komedie i mol

Hans Keilson

Et ungt hollandsk ægtepar skjuler under Anden Verdenskrig en jødisk flygtning, og det ændrer deres liv markant. Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige tider.

Ovenpå er der stille

Gerbrand Bakker

Lavmælt og meget velfortalt roman om en stille eksistens – en af den slags romaner, som går ind under huden og er svær at slippe.

Vinder af the International DUBLIN Literary Award 2010.

Middagen

Herman Koch

Hvor langt vil du gå for at dække over noget, dit barn har gjort? Nogen forældre vil gå langt, meget langt.

En slags kærlighed

Ray Kluun

Oprivende, nedbrydende, trist, oplivende? Det er ikke nemt at sætte en overskrift på denne hollandske roman om kræft og utroskab.

Knæler mellem stedmoderblomster

Jan Siebelink

Tænk på 'Fiskerne', og du har tonen og stemningen i denne intense beskrivelse af religion og tro i dens yderste strenghed.

Bonita Avenue

Peter Buwalda

Familiesaga over 20 år om familien Sigerius der tilsyneladende lever det perfekte liv. I centrum står matematikprofessor og judomester Siem.