Logo
Bogliste

Sydafrika i litteraturen

Sydafrika var i mange år synonymt med Apartheid, men landet fik et positive vendepunkt da Nelson Mandela blev valgt som præsident. Sydafrikanske John Coetzee har i sit forfatterskab taget jerngreb med Sydafrikas blakkede historie, oftest med apartheidsystemet som umiddelbar baggrund. 

Bøger på listen

Med hensyn til Harry og andre fortællinger

Natasha Illum Berg

Klassiske europæiske noveller skrevet på afrikansk livserfaring. Resultatet er seks gode fortællinger udført let og træffende.

 

Hvor friheden begynder

Nelson Mandela

En detaljeret og læseværdig bog om Mandelas år som præsident på baggrund af hans egne notater og erindringer. Bogen hører til ved siden af alle de andre om det store ikon.

Abens hjerte

Natasha Illum Berg

En intens fortælling om tyrefægteren Diego, maleren Masha og storvildtjægeren Henry. Et drama om lidenskaber og store følelser.

Sommertid

J. M. Coetzee

Raffineret erindringsroman, hvor J.M. Coetzee på mesterlig vis blander en drilsk opbygning i ydre form med et ikke mindre drilsk indhold om forfatteren selv i denne 3. del af hans erindringstrilogi fra Sydafrika.

Drengeår

J. M. Coetzee

På sporet af en svunden tid og et portræt af kunstneren som en meget ung mand.

Ungdomsår

J. M. Coetzee

Andet bind i J.M. Coetzees erindringsfølgeton er en knivskarp og usentimental selvanalyse og endnu bedre end sin forgænger.

Kvinden i det røde mudder

Louis Klostergaard

Kvinden i det røde mudder er en velfungerende eksotisk krimi med nostalgiske aner til de hårdkogte ”private-eye” romaner fra fordums tid.

Philida

André Brink

At være slave er at blive bestemt over af andre. Uforglemmelig historie om en kvindes vilje til at blive fri for slaveriet.

Vanære

J. M. Coetzee

’Vanære’ er en roman om vanære og skam på flere planer, og om hvad det vil sige at være et menneske; det er en roman om Sydafrika efter apartheidregimets fald – om skyld og soning.

Vinder af Booker Prize 1999

Zulu

Caryl Férey

Krimi fra det moderne Sydafrika, men med dybe rødder ned i landets og kontinentets grusomme og blodige historie.

Filmatiseret i 2013 af instruktør Jérôme Salle under titlen "Zulu".

Fars pige

Margie Orford (f. 1964)

I det nye Sydafrika, der kæmper mod vold og korruption, bliver en politimands lille pige bortført. Barsk og ubehagelig realistisk roman fra den sydafrikanske aktivist og forfatter.

Analfabeten der kunne regne

Jonas Jonasson

En ret usædvanlig ung kvinde sætter verden i et nyt lys i kampen for retfærdighed. Ikke mindst for at slippe af med en belastende atombombe.