Logo
Bogliste

Det fantastiske: litterær genre

Som genre har det fantastiske rødder tilbage i romantikken (det gotiske), men det var især med Tzvetan Todorovs udgivelse 'Den fantastiske litteratur' (1970) at genren blev klart defineret. Det karakteristiske ved fantastikken er hvordan begivenheder med naturlige forklaringer blandes sammen med hændelser som forekommer overnaturlige og hvor man som læser ofte står tilbage med en tvivl om hvad der er sket. Det fantastiske er også beslægtet med den overnaturlige og uhyggelige fortælling, hvor mærkelige hændelser ofte finder sin naturlige forklaring i det psykologiske. Også magisk realisme deler nogle fællestræk med det fantastiske. 

 Vis alle boglister

 

Bøger på listen

Fiktioner og andre fiktioner

Jorge Luis Borges

Ord dækker ikke for det Borgeske lærde og legende univers. Gennem labyrinter og spejle ophæver han tidens og verdens gang og skaber nye verdener.

Syv fantastiske Fortællinger

Karen Blixen

Syv spændende historier i en udefinerbar genre - historisk, fabulerende, symbolsk fantasy, længe inden genren blev opfundet.

Originaludgave: 1934

Kvinden i hvidt

Wilkie Collins

En smuk og sanselig roman fra 1860’ernes Storbritannien, som i sin tid var intet mindre end en sensation.

Månestenen

Wilkie Collins

Lifligt endelig at kunne læse "den første, den længste og den bedste engelske kriminalroman" på dansk.

Årene med Laura Díaz

Carlos Fuentes

'Årene med Laura Diaz' er en fremragende mexicansk roman; på én gang en slægtskrønike om en tysk-mexicansk familie og en fortælling om Mexicos historie.

Skruen strammes

Henry James

Tiden er omkring 1850. En ung præstedatter er blevet guvernante for 2 forældreløse børn, der bor på deres onkels gods. Hvad er historien bag de tavse skikkelser, der viser sig?

Trækopfuglens krønike

Haruki Murakami

Murakamis evne til at skabe et mystisk og unikt univers gennem et lige dele enkelt og unikt sprog er, hvad der gør ’Trækopfuglens krønike’ til et enestående mesterværk. Magisk realisme i sin mest finpudsede og moderne form.

Sælsomme fortællinger

Edgar Allan Poe

Dette er en klassiker! Edgar Allan Poe er gysets mester og et forbillede for mange andre forfattere.

Skifting & Bjergtaget

Charlotte Weitze

Det er ikke kun latinamerikanske forfattere, der skriver magisk realisme. Her er to fremragende eksempler på danske fortællinger fyldt med både magi og realisme.