Logo
Bogliste

Filosofi og eksistens

Elsker du også tankevækkende, filosofiske og eksistentielle bøger? Bøger der ikke bare leverer en god historie, men som virkelig sætter tanker igang om vores liv, eksistens og  skæbne. Denne liste præsenterer et udfald af bøger der behandler livets store spørgsmål og præsenterer nye måder at anskue tilværelsen på.  

 Vis alle boglister

Bøger på listen

Gå eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv

Tomas Espedal

Bogen er lille af omfang, men vi kommer langt omkring. Det er både rejseskildring, dagbog og essay. 

Jonathan Livingston Havmåge

Richard Bach

En smuk og tankevækkende fortælling om havmågen Jonathan, der trodser sin flok i jagten på det frie og uafhængige liv.

Ved floden Piedra satte jeg mig og græd

Paulo Coelho

En dybsindig og smuk roman om kærlighed og religion – om at turde finde sig selv og den dybere mening med livet.

Gående

Thomas Bernhard

Velgørende galde og sproglig virtuositet er hovedingredienserne i Bernhards fortælling om to forkrampede mænd, der bevæger sig på vildveje i filosofi, kultur og psykologi.  

Pindsvinets elegance

Muriel Barbery

Kunne man lide Jostein Gaarders gennemgang af filosofihistorien i ’Sofies Verden’, vil man sandsynligvis også synes om ’Pindsvinets Elegance’.

Filmatiseret i 2009 af Mona Achache under titlen "Le hérisson"

Illusionernes bog

Paul Auster

Da universitetslæreren Zimmer fatter interesse for den forsvundne stumfilmsstjerne Hector Mann, sætter han en række skæbnesvangre begivenheder i gang.

Slottet i Pyrenæerne

Jostein Gaarder

Hvem er vi? Hvor kommer vi fra? Diskussionslysten roman tager disse spørgsmål op til overvejelse iblandet lidt kærlighed og et drys mystik.

Sofies verden

Jostein Gꜳrder

For 25 år siden fyldte Sofie 15 år og åbnede døren ind til filosofiens verden og gjorde idehistorien tilgængelig. Sofies verden er tidløs, nu i en flot jubilæumsudgave.

Originaludgave fra 1983

Filosofiske fortællinger

Ole Fogh Kirkeby

En samling fortællinger, hvor de helt store filosofiske forestillinger og problemer udmøntes finurligt, overraskende og helt formidabelt på et niveau, hvor alle kan læse med.

NAIV. SUPER.

Erlend Loe

NAIV. SUPER er nordmanden Erlend Loes første roman på dansk, men som der står på bagflappen: "han har allerede opnået kultagtig status" i Norge med sine bøger. 

Som Sørine læser Bibelen

Sørine Gotfredsen

Sørines bibelfortolkning er levende og personlig og knytter an til nogle af vor tids store eksistentielle problemstillinger.

Livet - en brugsanvisning

Georges Perec

Encyklopædisk romanprojekt med 99 kapitler, der hver især udgør en lille brik i et stort puslespil, fortalt af en alvidende og sprudlende fortæller, som man kun kan bøje sig for. Imponerende!

Nemesis

Philip Roth

Fantastisk roman, der behandler store psykologiske og filosofiske spørgsmål i en gribende historie om polioepidemien i USA i 1940’erne.

Den duplikerede mand

José Saramago

Da den midaldrende gymnasielærer Alfonso i en videofilm opdager en statist som ligner ham på en prik, sætter det mange tanker i gang hos Alfonso.

Den lille prins

Antoine de Saint-Exupéry

Almindelig kendt og elsket er det forunderlige eventyr om den lille prins, der på sin dannelsesrejse rundt i universet lærer kærligheden, livet og døden at kende. 

Platons hule

José Carlos Somoza

I Platons Athen dukker det lemlæstede lig af en smuk ung mand op. Ind i mellem opklaringsarbejdet føres der filosofiske samtaler på Platons Akademi om forholdet mellem fornuft og følelse.

Udkantsfortællinger

Shaun Tan

Shaun Tan balancerer fornemt mellem tekst og billeder med et særligt øje for magien i sine surrealistiske fortællinger fra sindets udkant.

Mr. Y's forbandelse

Scarlett Thomas

En sjælden roman, der blander tunge tanker, flotte billeder og overraskende ideer i et velskrevet og spændende tankeeksperiment.

Vores tragiske univers

Scarlett Thomas

Forvirrende og sprudlende ejendommelig fortælling om tilfældigheder eller ej.

Det sidste spørgsmål

Juli Zeh

Filosofisk spændingsroman om mord, skyld, tilfældighed og kaos. Velskrevet roman fra en af Tysklands største forfattere.