Logo
Bogliste

Weekendavisens Litteraturpris

Siden 1980 har Weekendavisens anmeldere hvert år i december udpeget bøger, både skøn- og faglitteratur, som derefter kommer til afstemning blandt avisens læsere i januar det følgende år. 

Prisvinderen modtager 100.000 kroner, der uddeles med støtte fra Den Berlingske Fond. Blandt tidligere vindere er Søren Ulrik Thomsen, Naja Marie Aidt, Kristian Ditlev Jensen, Stine Pilgaard og Suzanne Brøgger.

Herunder finder du en liste med et udvalg af vindere som har vundet Weekendavisens Litteraturpris.

Bøger på listen

Det blinde øje

Mathilde Walter Clark

Den pengegriske minkproduktion afsløres og udstilles i foruroligende god bog. Hatten af for Mathilde Walter Clark!

Borgerlig krise

Christian Egander Skov

Sjældent begavet debatbog graver gamle skyttegrave op og plæderer for nødvendigheden af en fælles, dybere og bedre borgerlighed.

Adam i Paradis

Rakel Haslund-Gjerrild

Stilsikkert sprog og lyrisk magi indrammer maleren Kristian Zahrtmanns liv i en historisk brydningstid og aktualiserer nedarvede traumer om køn og homoseksualitet.

Meter i sekundet

Stine Pilgaard

Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland. 

 

Viking

Jeanette Varberg

Et imponerende, velfortalt og fagligt velfunderet værk om vikingernes historie sat ind i en større europæisk sammenhæng.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Naja Marie Aidt

Aidts bog er et uafrysteligt mesterværk om den sønderrivende sorg og en stor kærlighedserklæring.

Da kvinder og tyende blev borgere

Pia Fris Laneth

Med sit helt særlige talent for at gøre fortiden levende, fortæller Pia Fris Laneth i 1915 historien om, hvordan kvinder og tyende blev borgere.

Kaptajn Dinesen - Til døden os skiller

Tom Buk-Swienty

Anden del af beretningen om Wilhelm Dinesen liv leverer spændende handling (altså virkelighed, ikke et plot!) og en solid historisk baggrund.

Yahya Hassan

Yahya Hassan

Yahya Hassans digtsamling er blevet den største bombe i dansk litteratur i mange år. 

Profeterne i Evighedsfjorden

Kim Leine

Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.

 

Det syvende barn

Erik Valeur

En gådefuld, sjælfuld og spændende roman om syv adoptivbørn, der er viklet ind i et spind af løgne og fortielser.

Vinder af Glasnøglen 2012.

Det dobbelte land

Birgithe Kosović

Gentagelsens grusomhed udfoldes intenst og autentisk i roman om krigen på Balkan baseret på autentiske begivenheder i forfatterens slægtshistorie.

Hildegard

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

En litterær biografi, der får en af de største kvindeskikkelser fra middelalderen til at træde lyslevende ud af historiens mørke.

Mærkedage

Jens Smærup Sørensen

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.

Den som blinker er bange for døden

Knud Romer

Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.

Det uperfekte menneske 1+2

Jørgen Leth

Knepning, konebytning og kondicykling. Fornøjet eller forarget? Jørgen Leths selvbiografi vil man enten elske eller hade.

Det bliver sagt

Kristian Ditlev Jensen

Kristian Ditlev Jensens stærke og væsentlige selvbiografiske beretning om pædofili er desværre stadig rystende aktuel.

Originaludgave: 2001

Hjemfalden

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956)

Hjemfalden kredser om tiden som varighed og ophør, og om de overgange, der får os til at række ud over nu’et og ind i evigheden. Det er Søren Ulrik Thomsens bedste og mest tidsløse digtsamling, og den må betegnes som en nyklassiker i dansk litteratur.

Rejsen til Ribe

Peter Seeberg

Kan man ved obduktion af et lig finde spor af skam i den afdødes hjerte - kan man i øjnene se en lille skare af uforglemmelige mennesker - og kan disse spor af levet liv måles og vejes? I 'Rejsen til Ribe' får du ikke svarene på disse eksistentielle spørgsmål.

Kilroy Kilroy

Ib Michael

Med vanlig sans for sprogblomster og prydede sætningskonstruktioner slår Ib Michael sig løs med en gribende historie om identitet og Syndefaldet.  

 

Ind i musikken

Peter Bastian

Et debatindlæg mod den analytiske musikteori, idet musik ses som en bevidsthedstilstand hos den enkelte lytter og derfor vanskeligt kan beskrives.