Logo
Bogliste

Verdensmål om ulighed og ligestilling

Litteraturen kan få os til at tænke efter og gøre os klogere på os selv. Men den kan også give indsigt i problemstillinger som rækker langt ud over vores egen verden. Litteraturen går i dialog med verdensmål og bæredygtig udvikling.

FN´s 17 verdensmål er grobund for mange indsatser, hvor vi har brug for indsigt i forskelle, ligheder og kultursammenstød rundt om i verden.  Her er stærke bøger, der virkelig forholder sig til aktuelle globale problemer om #5 ulighed i og mellem lande og#10 mere ligestilling mellem kønnene.

Bøger på listen

Den jeg skulle blive

Geir Gulliksen

Identitet, kønsroller og kærlighed kommer under luppen i Gulliksens gribende og hudløse portræt af en midaldrende mand i livskrise.

Mit hjerte er en automat

Olivia Wenzel

Overbevisende romandebut bearbejder en ung, farvet kvindes liv i et land med hvide traditioner. 

Hundeparken

Sofi Oksanen

Der er penge i fertilitetsindustrien, og russisk-ukrainske Olenka ser sig ikke tilbage i Sofi Oksanens barske og fascinerende roman.

Håbets rejsende

Isabel Allende

En fortælling om håb og drømme i en bevægende kærlighedshistorie mellem to mennesker, der er tvunget til at udholde umenneskelighed.

Fuglenes gråd

Chigozie Obioma (f. 1986)

Originalt fortalt afrikansk tragedie om en ung mand i sine følelsers vold, der ikke forstår kunsten at vende ryggen til fortiden, men opsluges af had og vrede.

Gilead

Marilynne Robinson

Marilynne Robinsons 'Gilead' er en åben fremlæggelse af det iturevne amerikanske hjerte med borgerkrig, raceopgør, tilgivelse, tro og tab af tro.

Hvem slog bambi ihjel?

Monika Fagerholm

En gruppevoldtægt i forstaden fortrænges og forties i fragmentarisk og foruroligende fortælling, hvor mytologi møder popkultur.

Africana - rejseroman

Thomas Boberg

Boberg er den nysgerrige rejsende, der vil ind under huden på ukendte lande og civilisationer. En meget anbefalelsesværdig rejseroman med skildringer af den politiske virkelighed og dagligdagen.

Den inderste kerne

Lotte Kaa Andersen

Interessant biografisk roman om Inge Lehmann, der blev kendt for sin opdagelse af jordens inderste kerne, men kæmpede for at blive anerkendt som kvindelig forsker.

Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej

Gry Stokkendahl Dalgas

Yderst vellykket debutværk om at være et mandeskelet i en kvindekrop.

Rød mand/Sort mand

Kim Leine

En storslået, sanselig og meget velfortalt historie om det ulykkelige møde mellem den grønlandske og danske kultur. Kim Leine har leveret endnu et pragtværk.

Profeterne i Evighedsfjorden

Kim Leine

Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.

 

Penge på lommen

Asta Olivia Nordenhof

Med stor psykologisk indsigt og et smukt og følsomt sprog, selv når handlingen er barskest, skyder Nordenhof sin romanføljeton om Scandinavian Star flot i gang.

 

Mit smykkeskrin

Ursula Andkjær Olsen

Mit smykkeskrin er på én gang fyldt med tab, sorg, gaver og værdier. En tung halskæde med syv led, som både forfatter og læser kan bære med smerte og stolthed.

Hvis vi ikke taler om det

Leonora Christina Skov

Leonora finder mere under fortidens gulvtæppe, og en forlægger ryger med i fejebakken. Modigt, velfortalt og for det meste vedkommende.