Bog

Spurven : den dramatiske historie om spionen Vera Schalburg

Af (
2018
)

Anmeldelse

Spurven : den dramatiske historie om spionen Vera Schalburg

01 nov.18

Beretningen om Vera Schalburgs eventyrlige liv rummer hele det tyvende århundredes politiske historie og er spændende som en kriminalroman. 

Den dokumentariske beretning om Vera Schalburg er lige så spændende som en kriminalroman. Kirstine Kloster Andersen løfter flig på flig af mysteriet om en ganske usædvanlig kvinde, der blev kaldt Spurven, og hvis liv rummer hele det tyvende århundredes politiske historie. Ikke bare er der megen mystik omkring Veras liv og død, men hun var også søster til den berygtede leder af det nazistiske Frikorps Danmark, Christian Frederik Schalburg. Kirsten Kloster Andersen tager os med på en lang rejse, der begynder i Rusland i 1907 og ender mange år senere rundt omkring i Europa.

Familien Schalburg kom oprindelig fra Nyborg, men som en del andre familier søgte de lykke i Zarens Rusland i begyndelsen af 1900-tallet, hvor Vera blev født i 1907. I tiden omkring den russiske revolution i 1917 mistede familien alt, hvad den ejede, og vendte til Danmark med et dybfølt og indædt had til bolsjevismen.

Hele Veras liv er omgærdet af mystik, hvorvidt hun var spion for den ene eller den anden magt, måske dobbeltspion, om hun blev gift eller bare havde elskere, og om hun fik børn. Sikkert er det, at hun ankom til Skotlands kyst i september 1940 sammen med to mænd. Hun blev fængslet og senere interneret, men hvorfor blev hun ikke henrettet som sine rejsefælder, når hun ankom som tysk spion? Der hersker ingen tvivl om, at Vera var tilknyttet den tyske militære efterretningstjeneste Abwehr, hvis ledere i vist omfang lagde afstand til nazisterne. Hvorvidt hun var spion for USSR og England er mere usikkert.

Ud over historien om Vera får vi også en del at vide om den øvrige familie, især om den berygtede storebror Christian Frederik, der døde i Tyskland i 1942. Han fik heltestatus hos nazisterne, og efter sig død gav han navn til Schalburgkorpset, et korps af danskere i tysk tjeneste, og til begrebet schalburgtage, de danske nazisters svar på modstandsbevægelsens sabotage.

Der var et stort had mod navnet Schalburg efter befrielsen, men det virker alligevel lidt voldsomt, at den gamle far bliver fængslet den 5. maj. Han havde ikke gjort noget ulovligt og blev hurtigt løsladt, men navnet var nok. Her måtte en far bøde for sin søns bedrifter, ligesom mange børn måtte bøde for deres fædres synder.

Vera var en meget smuk kvinde, og der er ingen tvivl om, at hun havde mange mandlige bekendtskaber. Der hersker heller tvivl om, at hun var mytoman og lystløgner, og både hendes liv og død peger i mange forskellige retninger. Sidste del af bogen bruger Kirstine Kloster Andersen på at finde ud af, hvor og hvornår Vera døde, og under dette arbejde stifter hun bekendtskab med adskillige konspirationsteorier. Det ser dog ud som om, hun har fundet frem til sandheden, som jeg ikke skal røbe her.

Det er et gedigent detektivarbejde Kirstine Kloster Andersen har været i gang med, og det er der kommet en rigtig spændende bog ud af. Bogen indeholder en del fotos, en nyttig personfortegnelse og henvisning til adskillige kilder. ’Spurven’ er Kirstine Kloster Andersens debut, og det bliver spændende at se, hvad hun kaster sig over næste gang.

Bogdetaljer

Forlag
Storyhouse
Faustnummer
54966091
ISBN
9788711900567
Antal sider
403

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer