Bog

News Wheel

Af (
2017
)

Anmeldelse

News Wheel

Skab din egen nyhedsstrøm.

Vi møder hver dag en konstant strøm af nyheder. I bussen hvor nyheder kører døgnet rundt på infoskærme med breaking overskrifter, på telefonen hvor nyhedsapps løbende giver os opdateringer, og på sociale medier hvor links deles ivrigt. I de fleste tilfælde læser vi måske kun overskriften, og vi lærer efterhånden at genkende den sprogligt forudsigelige formel for fængende overskrifter. Med appen News wheel bliver denne nyhedsstrøm til en svimlende, kalejdoskopisk oplevelse som illustrerer den enorme mængde af cirkulerende overskrifter, og hvor let de kan blandes sammen på kryds og tværs og give helt nye overskrifter. Og hvor meget kan vi så stole på det, vi læser?

Appen består af et konstant roterende nyheds-hjul. Når brugeren stopper hjulet, popper en tilfældigt udvalgt overskrift op. Appen trækker alle overskrifter fra ni store, engelsksprogede aviser, hovedsagligt amerikanske, og det sætter selvfølgelig sit præg på overskrifterne. Derefter kan du som bruger begynde at skabe dine egne – mere eller mindre sandfærdige og click-bait’ende – overskrifter. Du kan slette ord, trække rundt på rækkefølgen og herefter sætte gang i nyhedshjulet igen og generere en ny overskrift som blandes med den første. Hjulet kan drejes indtil du synes overskriften er tilpas fængende, poetisk eller grotesk, og så kan du slette og starte forfra.

Det er en app der bruger relativt simple greb, og man bliver ikke som sådan færdig med den da der hele tiden kan generes nye overskrifter. Men det simple greb demonstrerer på pædagogisk vis vigtige pointer om samtidens nyhedsformidling. Dels bliver det hurtigt tydeligt (og kvalmende!) hvor mange overskrifter der konstant konkurrerer om vores opmærksomhed. De drukner hinanden og læseren med dårlig samvittighed til følge over ikke at kunne rumme al verdens ulykker og breaking news. Dels bliver det tydeligt hvor nemt det er selv at sammensætte noget der ligner og lyder som en ’ægte’ avisoverskrift – næsten ligegyldigt hvor usandsynligt indholdet er. Det er den formel og vores automatiske genkendelse af den som skabere af fake news også kan trække på. I en anden, mere ufarlig ende af nyhedsformidlingen bruger stadig flere aviser computeralgoritmer til at generere artikler ud fra nyhedstelegrammer eller i form af deciderede analyser af statistik. Den danske avis Politiken havde således en algoritme til at skrive artikler i forbindelse med kommunalvalget 2017. Med appen News wheel kan vi stille os selv de vigtige spørgsmål: Hvad skal der til for at skrive tilpas overbevisende nyhedsoverskrifter i dag – og hvordan skelner vi de computerskabte, de bevidst forvrængende og de traditionelt journalistiske fra hinanden?

Appen er beslægtet med værker som det danske Individ i fællesskab, hvor en algoritme automatisk genererer digte ud af aktuelle danske nyhedsoverskrifter på www.individifaellesskab.dk. Appen bruger simple greb og underholder ikke nødvendigvis i lang tid. Den egner sig godt til at blive oplevet i et offentligt rum på en større skærm da det er en app man forholdsvis hurtigt kan blive gjort nysgerrig af og siden afkode. Den har været udstillet netop sådan flere steder, bl.a. på Roskilde Bibliotek. Den kan hentes gratis i App Store.

Gratis tilgængelig på App Store til iPad og iPhone. Dokumentation på hjemmeside: http://newswheel.info

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer