Bog

Hvad er dette hvad

Af (
2008
)

Anmeldelse

Hvad sker der i Sudan?

30 mar.11

"Hvad er dette hvad" er en underlig titel, men forklaringen på dette ellers uforklarlige hvad kommer på nogle af de sidste sider i denne roman, som nærmest er en biografi om Valentino Achak Deng. Achak flygtede fra borgerkrigen i Sydsudan til Etiopien og senere til Kenya, for til sidst at ende i USA, som en af de fortabte drenge fra Sudan. USA har en længere tradition for at engagere sig i kampagner mod overgreb på menneskerettigheder, som fx i kampagnen for løsrivelse af Sydsudan og kampagnen for Darfur.

Romanen giver en indlevende beskrivelse af livet som flygtning med rigtig mange fine analytiske betragtninger fra "brugerens" side i forhold til hjælpeorganisationer og modtagerlande. Alene det gør romanen til "pligtlæsning" for folk, der beskæftiger sig med humanitær bistand og flygtningespørgsmål.

Det er ikke en dybtgående politisk analyse af årsagerne til konflikterne i Sudan, men en beskrivelse af, hvordan de, som rames af konflikten, ser problemerne. Adgangen til de olierige landområder nævnes kun sporadisk og Kinas rolle heri berøres slet ikke. Hvervning til modstandsbevægelsen SPLA kan både læses som et desparat forsøg på modstand mod en overlegen magt, men også som endnu et umenneskeligt aspekt af krigen.

Pga. Achak Dengs finurlige og til tider humoristiske betragtninger over mange små dagligdags hændelser både i flygtningelejren i Kakuma i Kenya og i USA, slipper man helskindet i gennem denne ellers dybt tragiske historie.

Bogdetaljer

Forlag
Valby : Borgen
Faustnummer
27181554
ISBN
9788721031428
Antal sider
502

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer